úterý 4. prosince 2012

Tradiční české vánoční trhy???


Přátelé,
přicházejí Vánoce a já bych měla jako správná beauty blogerka představit nějakou tu vánoční limitovanou kolekci. Jenže všechny už jste je beztak viděly jinde, tak se nebudeme opakovat. Když už jsou ale ty Vánoce, tak se i na blogu trošku zamyslím nad typickou vánoční tematikou--> Vánoční trhy v Praze.

Už jako malá jsem se těšila každý rok na výlet s rodinou do Prahy na stromeček na Staromáku. Jenže jak léta plynula, z vánočních trhů se nám stalo cosi, co bych označila jako lapka na turisty. S vánočními trhy to nemá nic společného..neb sortiment je stejný na Velikonočních trzích i Svatováclavských trzích. Akorát se vymění dekorace. S českou tradicí to taky nemá už nic společného...tak jak jinak to mám nazvat? Podívejme se tedy na trhy zblízka.




Staročeské trdlo? No tak na trdlu (trdelníku) není českého nic. Ani ten název. Pochází pravděpodobně ze Slovenska nebo Maďarska. Nejlepší jsou ty dojemné staročeské pohádky na netu, jak vlastně trdelník vyráběly naše prapraprababičky. No to ostatním není divné, že se trdelník rozmohl v posledních 5ti letech? To jako někdo náááhodou objevil recept u babičky v almaře?


Langoše pocházejí z Maďarska. Bramborové spirály nevím odkaď jsou, ale též pochybuji, že by si naše babičky smažily bramboru tímto způsobem.


Pražené "tradiční" mandle jsou, tuším, původem z Německa.


Pražské trhy spojují celou Evropu. Palačinky pocházejí z Francie.

Jo tak tady si s tím nikdo těžkou hlavu nedělal. Perníky v této podobě pocházejí z Německa, ale to už je jasné z německého názvu stánku.


Tady je to špatně vyfocené, ale jedná se o halušky. Sice Českem trošku zprasené, ale původ je slovenský, ale to jistě víte.


Potato chips. Krásný český název.


Tak tady si všimněte hlavně preclíků uprostřed fotky. Teď je hodně dávají v restauracích. Ty jsou z Německa.


Tak já nevim. Když už jako turista jedu do Česka, tak čekám, že si užiju trochu toho českého folklóru, ne? Fakt by mě zajímalo, co si o nás myslí Němci, potažmo Francouzi, když přijedou k nám. To si ty jejich palačinky a preclíky můžou dát i u nich a za nižší cenu. Má tohle vůbec město, které je považováno za jedno z nejkrásnějších na světě, zapotřebí? To nemůžou organizátoři trošku přemýšlet????

Ale co já se vlastně divím, vždyť nám tu místo Ježíška začíná nosit dárky ten tlustej dědek v červenym pyžamu...alias reklamní kampaň coca-coly z 20. let minulého století. Krásná tradice.

Já si jdu ohřát wurst a Grüss Gott.

32 komentářů:

  1. Anonymní19:03

    Potato chips mě rozesmály :D. My jsme teďka v Brně kupovali prarodičům nějakou včelovinu, kde se slečna chvástala, jak "jsou jediní na světě, kdo ji vyrábějí, úplná rarita" a o pár stánků dál ji měli taky a o 40 korun levnější :D.
    Ale stejně mám ty trhy ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D taky dobrý...by mě teda zajímalo jakej je rozdíl mezi včelovinou a medovinou...tipuji, že jen v názvu a ceně :D

      Vymazat
    2. Anonymní19:31

      Včelovina má prej větší podíl medu nebo co, ale chutnalo to pěkně zředěně a medovina je mnohem lepší :/. Ale pro dědu pod stromek dobrý, beztak to neotevře a bude to mít vystavené na kredenci jako vždycky, flašku to mělo pěknou :)

      Vymazat
    3. Mě medovina taky chutna vic, ale picla jsem byla rychleji z včeloviny :-D

      Vymazat
  2. Já nevim, mě nějak ty zahraniční věci neuráží - pokud je u toho třeba ten francouzský název. Ale je to divný, no. Fakt mě ale baví trdelník, kus sladkýhol těsta za 60 korun? No to jsem se nezbláznila:D. Taky jsem jako malá milovala ty trhy, teď je mi akorát špatně ze smradu klobás a z mačkanice v davu. Loni jsme se tam byli podívat s přítelem a dali si ,,tradiční procházku" (s rodičema jsme vždycky chodili od koně na Muzeu na staromák). No hrůza a děs, všude davy lidí, nebylo chvíle, kdy by do mě někdo nestrčil nebo mi nějaká kráva nenajela s kočárem na nohu. Ty trhy fakt už moc význam nemaj, všechno co tam prodávaj jsou akorát předražený šmejdy...
    No, to jsem se rozjela teda :D

    OdpovědětVymazat
  3. Trdelník je zo Skalice (Záhorie, západné Slovensko).

    Byť som čítala v prahe na jednom stánku dojemný príbeh, že to pochádza zo 14 storočia z Čiech :D

    Babička by im to vysvetlila -> http://tv.sme.sk/v/14772/za-dnesne-trdelniky-by-mali-trestat.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :DDD není co dodat

      díky za osvětlení

      Vymazat
  4. A když už člověk pomine, že tam není nic českýho, tak je to stejně většinou nekvalitní, já si takle v Praze většinou radši nic nekupuju. Jednou jsem si na Staromáku koupila Trdelník za 60 Kč a jak tam byly šílený fronty, tak mi ho dali v podstatě syrovej, normálně na jedný straně to bylo syrový těsto... Souhlasím, že takovýhle trhy jsou spíš smutný...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. syrovej trdelník bych jim tam šla natvrdo omlátit o hlavu

      Vymazat
    2. No já jsem v té frontě tenkrát zjistila, že jsem ztratila prstýnek od přítele, takže jsem brečela až se turisti otáčeli, ale jinak bych jim ho taky o hlavu omlátila:) A prstýnek se nakonec našel v autobuse, kterým jsme tam přijeli :))))

      Vymazat
  5. já trhy mám ráda :D a i tyhle trdelníky, palačinky, langoše, klobásy... :D beru to jako příležitost nacpat se něčím dobrým a víc to neřeším :D

    OdpovědětVymazat
  6. Jako studentce folkloristiky mi to trhá srdce... krásně napsáno

    Lil

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to se ti ani nedivím..mě to principielně šte už tak...natož jak to musí štvát odborníka :)

      Vymazat
  7. Tak ja trdelnik miluju a po dobu vanocnich trhu ho mam kazdej den k obedu :D Abych rekla pravdu, tak trdelnik bramboraky a langose me neurazi. Perniky me taky nevidi, preci jen k Vanocum patri ( i ja nekuchtik doma pernicky na Vanoce mam) Nicmene potato chips a parek v rohliku s KOKAKOLOU, to je fakt des bes. V Brne jsou trhy celkem fajn, i kdyz to svoje mouchy ma...hlavne j tu desne lidi a jeden se tim poradne ani neprodere:-(

    OdpovědětVymazat
  8. No, zrovna dneska jeden náš vyučující komentoval, že vánoční trhy v Praze navštěvují hlavně Němci... Češi se zase o sobotách nahrnou na vánoční trhy do Vídně a člověk tam potkává samé Moraváky... Zajímalo by mě to, jak to s "tradičními" pochutinami mají tam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já si myslim, že v Německu a Rakousku si ty tradice drží..byla jsem na trzích v Německu ( ne ale na vánočních) a bylo to jako nebe a dudy

      Vymazat
  9. Trdelník si nenechám nikdy ujít, ale jinak s tebou naprosto souhlasím...Byla jsem teď na vánočních trzích ve Vídni a tam to mělo jinou atmosféru :) Tam bylo alespoň všechno německy a všechno krásné :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to určitě nejezdi na trhy do Plzně. Prezentace napařovací žehličky, mixéru, prodej vietnamského oblečení a teplých ponožek atd. Takže jsem koupila medovinku a pečené kaštany a pelášila dom. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Taky se mi to nelíbí a zároveň si pak strašně dlouho lámu hlavu, co tam dát, aby to bylo tradiční, české...V záplavě těch langošů a trdelníků mi asi došla fantazie.

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymní21:10

    Skvělý článek. Já mám trhy ráda, sice mi občas spousta věcí na nich vadí. Já byla v neděli na brněnských trzích a také to byla celkem legrace: stánek s francouzskou paštikou, šunkou byl také hodně tradiční :)
    Ale trdelníky neřeším, po těch bych se vždycky utloukla :)

    OdpovědětVymazat
  13. Teď jsi mi připomněla jedno dítě, které na jeho mamku řvalo, že chce Santa Clause a né žádného Jejížska :D. Chudák mamka z něj byla nešťastná :D.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak zrovna halušky jsou i české (moravské), akorát se jim u nás říká strapačky a co jsem se přestěhovala do jižních Čech, tak jsem slyšela i jiné jméno, každopádně je to ale opravdu tradiční české jídlo.
    S českým Ježíškem je to těžké - malé děti se snadněji představí Santu než malé miminko, jak jim nosí dárky. A přijde mi, že kampaň "za Ježíška" se vyplácí a Santu už krom reklamy na kokakolu není moc vidět.

    OdpovědětVymazat
  15. Anonymní8:24

    Evule

    Konečně - už jsem na ten článek čekala a klidně jsi mohla přihodit ještě více kritiky :) počítám, že mě ta procházka čeká o víkendu :D Spojená s nedělní Zlatou uličkou zdarma :D

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý článek:))
    je pravda, že na českých trzích není české skoro nic, ale pořád jsem radši, než kdyby to pořád bylo jak v Brně před pár lety, kdy byly vánoční trhy na Svoboďáku plné vietnamských plastových hraček, ošklivýho oblečení a svítících Santa Clausů - teď už to naštěstí zakázali a na trzích se smí prodávat je "tradiční zboží.

    OdpovědětVymazat
  17. juuu, zajtra idem do Viedne, teším sa ako malé decko :D

    OdpovědětVymazat
  18. já to vidím tak, že oni prodávají pouze to, co si lidi nejvíc kupují ... a když lidi budou kupovat předražené palačinky, tak proč by tam ten stánek nebyl, že ... můžeme si za to v podstatě sami, kdyby to lidi nekupovali, tak to tam není ;) samozřejmě to není tak jednoduché, ale beru to i z jiného úhlu pohledu ;)

    OdpovědětVymazat
  19. a mně se to líbí. a chipsy tak to je dokonalé. schválně co sis dala ty?:D na trdelník se těším

    OdpovědětVymazat
  20. Já jsem si zas na tradičním českém trhu v Brně dala Makronku a belgickou horkou čokoládu, však co už:D i tak mám trhy ráda, ale souhlasím s českými tradicemi to moc společného nemá. Co nejvíc nechápu je ta brambora ve spirále v Brně stála 25 Kč omg!

    OdpovědětVymazat
  21. ty si ale nevánočně kritická :D a máš pravdu no :) akorát ... to je těžký no ... napadá tě něco vyloženě českýho? mě ani ne totiž ... holt je to tady taková středoevropská směska odjakživa a odráží se to i v jídle
    navíc jsou trhy na Staromáku fakt cílený hlavně na turisty, proto ty cizí názvy - což mě taky sere, ale kapitalismus vládne světem ..
    jestli tě to utěší, tak třeba pařížský trhy na tom nejsou o nic líp, můžeš mrknout tady ve starším článku http://cernamoora.blogspot.cz/2010/12/predvanocni-pariz.html

    p.s. "tradiční" trdlo nechápu, ale i tak mi chutná :D akorát se mi za něj nechce moc často dávat to pade, přijde mi to přehnaný za kus těsta se skořicí - a to nemluvím o tom, když si je dělaj na stánku do foroty a dávaj je už studený, ehm

    OdpovědětVymazat
  22. Mě třeba napadají ty perníky, různé koláče, i ty kaštany by se daly považovat za tradiční, prý se už jedly v 16.století... Ořechy, ovoce, medovina, svařáky, hlavně ne potato chips :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nj, ale zas kdo chce jíst v zimě venku ořechy a ovoce ... člověk má spíš chuť na něco horkýho a smaženýho ;)))

      Vymazat
  23. v tomto maš pravdu :D

    http://ilovesimplyfashion.blogspot.sk/2012/12/bazar-alebo-nechcete-to-niekto-kupit.html

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!