úterý 27. listopadu 2012

Ve zdravém těle zdravý duch!


Jestli studujete VŠ a není to FTVS, tak jste na tom po fyzické stránce pravděpodobně stejně jako já. Shrbené vetché tělíčko lámající si svou skoliózu do půl 2 do rána u stolu nad učebnicí. Je na čase s tím začít něco dělat. A nejlepší na posílení svalstva popřípadě nabraných špeků během zkouškového dostaneme, vážení, dolů jenom pohybem. Zapomeňte na pilule, zeštíhlující mazadla, je to jenom oblbovák na naše peněženky. Dneska vám doporučím pár tipů, jak se dostat do kondice podle mě velice racionální cestou.


P90X

Předpokládám, že většina z vás o programu P90X nikdy neslyšela. Jedná se od serii 12 cvičících videí, které se řadí během 3 měsíců v přesném pořadí. Vyberete si jen úroveň Lean, Classik nebo Double a jedete. Lean je pro začátečníky, kteří na tom nejsou fyzicky nejlépe. Classik je asi tak pro sportovně založené jedince a Double je pro jedince, kteří touží po budování velké svalové hmoty. Vybere se tedy jeden ze 3 levelů a jede v rozpise přesně určených videí. K tomuto programu je i nutriční průvodce, ale myslím si, že pokud jíte normálně, tak je to naprosto zbytečné. 

Tento program je pro mě osobně geniální, protože každý den se cvičí něco jiného. Většinou se střídá posilování se spalovacím cvičením. Tento program se stal v USA hitem a je tam síť lidí (něco jako Avon Lady), kteří tento program propagují a prodávají videa nebo nutriční doplňky. U nás se program nedá sehnat (pokud nechcete nakupovat  USA), ale dá se kompletně stáhnout na ulozto.cz. Předem upozorňuji, že je to cvičení hodně náročné a první 14 je hodně těžkých, ale pak následuje velký obrat k lepšímu a výsledky se dostaví velice rychle. V programu je zařazen i stečing a joga na protažení. Prostě je dokonale propracovaný. Pokud nechcete utrácet za permanentky v posilovně, tak tohle je program, který jí poměrně slušně nahradí.

Účinky po 3 měsících můžete vidět tady:




 Posilovna:

Asi mě teď všechny zumbařky a aerobičky umlátí, ale posilovna je nejlepší způsob jak si vystavět štíhlé a pevné tělo. Sice v posilovně spálíte míň než na hodině zumby, ale tělo spaluje pak ještě 24hodin po tréninku a výdej je vlastně několikanásobně vyšší. Na internetu jsem četla příběh jedné cvičitelky, která jede aerobik a zumbu několikrát týdně, ale stejně si ještě musí zajít do posilovny, aby si postavu udržela. Ne, prostě bez posilovacího cvičení se k perfektní postavě nedopracujete a to se s vámi klidně pohádám. Problém je ten, že holky do posilovny nerady chodí a když už jdou, tak tam stráví půl hodiny na páse a druhou půl hodinu na eliptikalu. Nene, posilovna má i stroje. V posilovně je ale fakt dost důležitý přesný postup cvičení, pokud tam jdete poprvé, tak si zaplaťte trenéra, který vám ukáže jak co cvičit, doporučí přesný cvičební plán. Jinak si myslím, že tam ani nemá moc cenu chodit. A fakt si mega svaly nenaděláte. Na to už byste musely postupovat velice systematicky a pod kontrolou fitness trenéra. ;) Jeden zajímavý článek zde.


Doplňkové sálové hodiny:

Jak jsem řekla, posilovna je naprosto dokonalý způsob jak zhubnout, ale nebudeme přece trčet celý týden v posilovně (pokud necvíčíme P90X). Měli bysme to kombinovat, aby jsme se neunuduly a od tužení těla neopustily. Mě osobně baví Hot joga, kde je to dost pekelné, na záda je výborný Pilates ( i když ten mě moc nebaví), naprosto návykový je pro mne spinning a láká mě balet. Ale vlastě dělejte, co vás baví. I tu zumbu, nebo co já vím, co teď frčí. :)

Strava

Strava je na strašně moc dlouhé povídání. Já myslím, že jsem už tak strašně zasyceni informacemi o tom jak máme jíst, že je to jako nosit dříví do lesa. Nepřežírat se, nejíst příliš sladkého, tučného, dostatek zeleniny a bílkovin a máme vyhráno. Pokud má někdo hlubší zájem o správné stravování, tak ho odkážu na jednoho z nejlepších českých odborníků na stravu a tím je RNDr. Petr Fořt. Jeho publikační činnost je velice rozsáhlá.

zdroj
 Velice důležitý je i pitný režim. Všechny reakce v těle se odehrávají ve vodném prostředí a pokud je vody málo...doplň sám. ;) 

Sama na sobě jsem si vyzkoušela doplňky stravy jako třeba spalovače,gainery, ale nemyslím si, že by to na mne mělo nějaký fatální následky. Ale tak já jsem nikdy neměla nějaké velké fitness ambice.

Tenhle článek je jen shrnující o každém bodu bysme se tu mohly bavit do nekonečna, ale na to tady nemám prostor, respektive nejsem fitnessblogerka. Pokud s zaujal alespoň program P90X, tak doporučuji podpůrnou skupinu na FB, kde se dozvíte od zkušených cvičích spoustu tipů a triků. Tipy na super blogy o fitness: eat run love 
           Fitness as a lifestyle
           I prefer to be awesome
          
 

A na závěr malá dávka inspirace. (ne, nejsem na holky).
Strašně moc se mi líbí vysportované holky s abs. :)





  

25 komentářů:

  1. Jee díky moc za zmínku o mém blogu!:)
    Studentka VŠ jsem sice taky, ale špatně na tom nejsem, ona je totiž ta filozofická fakulta na docházku úplně směšná, stejně tak jako jsem se žádné učebnice zatím ani nedotkla :D Ale vím, že na jiných oborech a fakultách to je mnohem horší...
    Přesně jak píšeš, v posilovně se žádné obrovské svaly nenaberou...rozčiluje mě, když slyším/čtu, jak některé slečny nechtějí do posilovny proto, aby neypadaly jako Rambo :D Kdyby stačilo k obrovským svalům tak málo, nebyli by kulturisti ve fitku každý den několik hodin a k tomu nedodržovali přísný jídelníček :D
    Zumby mám už plné zuby, jednu dobu jsem na ni chodila několikrát týdně, ale žádné velké výsledky to nemělo...teď mám moc ráda trampolínky, pilates a body styling, který mám jako školní tělocvik :)
    a díky za tip na P90X, možná to zkusím:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se chystám na hardcore tréninky..první hodina je zadáčo...prý je to maso a prý mají stále plno...

      Vymazat
  2. jeee a prosimte kde si koupila/stahla to PX90 videa??? ja to nikde nemuzu sehnat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na ulozto najdeš celou sestavu P90X...kdyby ne, tak se ozvi na mail ;)

      Vymazat
  3. Ja práve robím P90X Classic a je to naozaj skvelé cvičenie :)
    Páči sa mi, že sa precvičuje každá časť tela a v neposlednom rade je Tony sympaťák :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já teda chodím do posilovny a miluji cvičení na strojích a opravdu to navíc pomáhá. Zatímco ze zumby nikdy nebyl žádný výsledek, tak z posilky jsou výsledky vidět. A s tím spalováním přes den naprosto souhlasím.
    U nás v posilce holky vždy šlapou na rotopedu, který mě vůbec nebaví :/. Takové veslo chci domů!

    OdpovědětVymazat
  5. Já cvičila dřív s Jillian Michaels, teď cvičím Insanity s Shaunem T, těch cvičebních programů je hrozně moc. Ale P90X mě z toho, co jsem viděla, absolutně neoslovil, prostředí je dost hnusné a trenér hrozný slizoun, takže za mě ne :D

    OdpovědětVymazat
  6. Ty jo, ty holky jsou na mě už moc. To se mně osobně už nelíbí. Decentně vytvarované je super, ale ty pekáče to už není podle mě ani ženské. Ale každopádně klobouk dolů, protože tohle vymakat muselo dát fušku!

    Já chodím celkem intenzivně od září na power plate, což je vlastně posilování, a kombinuju to se zumbou a pilates. Výsledky na sobě nevidím žádné... No možná ten zadek je zpevněnější, ale do některých kalhot, do kterých jsem se před dvěma lety ještě vešla, se nevejdu pořád :-(... každopádně zumbu nějak moc nežeru, jen mě to baví, protože chodím ke skvělýmu cvičiteli. A myslím, že jako další varianta pohybu je to dobrý.

    Nejhorší je, že se prostě NEDOKÁŽU donutit cvičit doma, takže i když vím, že bych ušetřila za permice, tak prostě potřebuju ten dozor cvičitele nebo předcvičovatele. Takže ty různé domácí programy na cvičení mi jsou bohužel na nic :-(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus si stáhnout jedno video z P90X a uvidíš..tenhle program je dost jinej než všechny ostatní...třeba se ti zalíbí :)

      Vymazat
    2. Zkusím, právě jdu na to. V počítači to mít můžu, že jo :-D.

      Vymazat
    3. A ještě dotaz - stahovala jsi to po jednotlivých částech, nebo je to možné stáhnout celé? Te kompletní soubor mi vyjel jako zamčený...

      Vymazat
    4. já jsem to stahovala jednotlivě

      Vymazat
  7. Teda, to P90x mě láká! Právě je pravda to, že jen nějaká samotná zumba výsledky příliš nemá. Ale mě baví právě takový to běhání a vypocení se - tak vidím, že to budu muset vzít z jinýho konce. Teď je to se mnou fakt tragédie, po skoro měsíci jsem doléčila neustálý nachlazení a díky počasí a tak je ze mě totální lenoch :(. Je pravda, že nejvíc jsem zhubla, když jsem chodívala 3 x týdně do posilky, kde jsem samozřejmě dělala kardio, ale neflákala jsem ani posilování. Něco na tom bude. Nehledě na to, že jsem už x krát přemýšlela nad tím, jak je možný, že některý cvičitelky, který makaj třeba 5x týdně k tomu nemají adekvátní postavu. Nebo kámoška, která chodila pravidelně běhat a výsledky nic extra...no, holt na to budu muset jít jinak...potřebuju 10 kilo dolů...tak mi drž palce...snad mě tohle neodradí...začala jsem s Jillian, ale popravdě, prostě mě to nebavilo :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no hurá..další, která to pochopila :)))

      jestli tě baví cardio...tak zkus Insanity..je to od stejné společnosti, která má P90X..ale pozor...je to fakt brutus...taky se dá stáhnout na ulozto

      Vymazat
    2. u P90X se zapotis urcite, lespon ze me teklo... Ja mam ted posledni lekci cviceni a v prosinci se vrhnu na P90X a budu snad stihla jako lan :D

      Vymazat
  8. Tak jsem k tomu koukala na nějaký diskuze....jak často to cvičíš?
    ...obávám se, že 6 x týdně vážně není v mých silách ani časových možnostech... :)
    Já bych to cvičení zvládala tak 3x, max 4x týdně...víckrát v týdnu mám dny, kdy vylezu ráno do práce a vrátím se dom v 11 večer...Myslíš, že by to i tak mělo účinek? Ale asi do toho půjdu, vypadá to lákavě...o Insanity si jdu něco přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak teď jsem se u poslední fotky otřepala... brrr... První slečna pro motivaci moc hezké, druhé na mě moc vychrtlé, třetí moc lezou žebra... Ale ta poslední fotka, šmarjá než vypadat takhle, to se radši nebudu hýbat!:) Ale teď vážně: Moc fajn shrnutí. Taky si myslím, že nějaké zázračné tekutiny/pilulky/kouzelné pytle jsou na nic. Bez pohybu a rozumné stravy to nejde. Vyvážené, přiměřené, dostatečné stravy a nějaké té aerobní zátěže na hubnutí (pro mě je ideální rychlá chůze nebo plavání, běh nesnáším) a posilování na zpevnění (posilovna mě nebaví, tady raději tanec - orientální nebo poledance, semtam kliky, semtam sklapovačky).Držím palce abys dosáhla svých vzorů! Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no každý máme jiný vkus..já těmhle holkám závidím... :)
      poledance bych chtěla zkusit, ale já jsem na šplh u tyče levá už od základky :D

      Vymazat
    2. Šplhat jsem taky neuměla, ale to točení se je boží:) Však ideálů krásy je spousta a vždycky je lepší, když se sebou někdo něco dělá než leží doma, že...:) Veronika

      Vymazat
  10. Anonymní19:14

    ahoj prosím sem asi neschopná ale nemůžu to na uložtu najít nemohla by jsi sem prosím dát odkaz.... :-))
    děkuju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.uloz.to/hledej?q=p90x ....celé cvičení má 12 videí, tak stáhneš 12 souborů.. http://www.uloz.to/xTksLw2/p90x-disc-01-chest-back-avi tady máš první a po pravé straně máš další části ...pak si stáhni calendar...kde je napsáno, jaké video kdy cvičit...snad je to jasné

      Vymazat
  11. o P90X jsem vážně nikdy neslyšela :) na videa se hned zítra podívám

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!