úterý 6. listopadu 2012

Jak se dostat na medicínu?



Dnešní článek bude úzce zaměřený zdravotnickým směrem, tak se omlouvám těm, které to nezajímá a uvidíme se u dalšího článku. Dostala jsem několik mailů ohledně přímaček a studia na medicíně, tak jsem se rozhodla, že o tom napíšu pro všechny, než jednotlivě odpovídat na x mailů zvlášť.

Těchto pár odstavců bude hodně subjektivních, takže vám nemůžu zaručit, že to bude aplikovatelné na všechny, ale mě to pomohlo a tak nějak s tím vyžívám dodnes.

Jak se dostat na medicínu?

Když se chci dostat na medicínu, tak je logické, že se musím o obor zajímat. Jestli máte doktory v rodině a od vás se očekává, že se jím stanete, i když vás to nebaví, tak vám zaručuji, že tuhle školu nevystudujete..k tomu se ale dostaneme. Přímačky se dělají z fyziky, chemie a biologie. Doporučuji ke studiu edici kníže Odmaturuj! Vše v nich je velice jednoduše a jasně vysvětleno. Kdo má zájem o důkladnější studium, ať si pořídí Přehled středoškolské chemie/biologie/fyziky. Tam najdete úplně všechno a u testů vás nemůže nic překvapit.

Dělala jsem přímačky na 1. lékařskou, 3. lékařskou a do Hradce Králové. Přímačky mi přišly nejtěžší do Hradce. Chtěly tam po nás věci, které se kolikrát učí až na medicíně-objektivně řečeno, asi se vyselektují lidi, které medicína hluboce zajímá. Přímačky jsem neudělala o 1,5. Na odstřel. 3.lf neměla testy těžké, ale šla jsem na ně jako na první a bylo to nějak hnedka po maturitě, tak jsem se na to pořádně nepřipravila, ale daly se napsat, pokud nejste totální tuponi. ;)

Do třetice všeho dobrého jsem šla na přímačky na 1.lf. To nejsou přímačky, to je komedie pro cvičené opičky. Před testy si můžete koupit modelové otázky a z nich pak fakulta vybírá na ostro na přímačky. Jedná se asi o 4500 otázek typu a,b,c,d, já se je učila asi 14 dní. Kdo test nenapíše, nemá co dělat na VŠ. Fakt velice primitivní záležitost. Fakulta nabírá cca 50% uchazečů, tak si asi dovedete udělat obrázek, kdo testy projde. Takže studuji 1.lf

Jak studovat medicínu?

Teď si možná myslíte, že 1.lf je asi dost tragická fakulta, ale opak je pravdou. My jsme velká fakulta a potřebujeme hodně peněz a jak je získáme? Ano, správně. Nabereme hodně studentů a dáme takové podmínky pro studium, že se v prváku eliminuje třetina studentů. Kdybych na tohle měla myslet pořád dokola, tak se asi zblázním. Je hodně důležitý nadhled a taky trochu sebevědomí. Věřte mi, že ani nejlepší student na fakultně není na zkoušku připraven na 100%. Z mého kruhu dokonce ti nejlepší dělali zkoušku z anatomie na dvakrát. Je to fakt o štěstí.

Štěstí je důležité, ale vysezený zadek nad učením do noci vás též nemine. Je to makačka, ale výsledek (titul) je sladká odměna. Prvák je na tohle fakt děsnej. Jak začnou pitvy, tak se pospíte asi 4 hodiny denně. Haha. No druhák je teďka lepší, ale přijde mi docela zrádný. Přes rok se "moc" neučíte, ale zkoušky budou asi dost děsný. No uvidíme. Na konci letního semestru podám reference.

Co se týče mě, tak se musím s svěřit s tím, že mě škola vůbec nebaví. Opravdu se nevyžívám v biofyzice, zdravotnické informatice, studování člověka na molekulární úrovní atd. Jenže klinické obory přijdou až ve 4. ročníku. Prvák je dost klíčová záležitost. Často se lidé ptají: Prosim tě, když tě škola nebaví, ta proč jí studuješ? No a co mám dělat? Nějak se k vysněnému povolání dopracovat musím.

Společenský život

Během roku se pořádá u nás pár akcí. 6+1 Medik Párty, Hvězdná párty, Smoke Free Party, Reprezentační ples mediků. Celkem super akce. Jestli nějaký společenský a soukromý život budete mít záleží na tom, jak rychle se učíte. Já mám spíš všechno dost vydřený, takže můžu na nějaký sobotní flámování zapomenout.

Tak to by bylo asi tak nějak všechno, co mě v rychlosti napadá. Pokud adepty na lékařskou dráhu napadají nějaké otázky, tak na ně pod článkem ráda odpovím.¨

Jo a na závěr jedna scénka, která se mi vybaví, když jsem ze školy v koncích.

Poručík Columbo objasnil vraždu, kterou spáchal chlap s děsně vysokým IQ a myslel si, že ho nikdo nedostane. Tak se ptal Columba, jak je možný, že chlap s průměrným IQ ho odhalil. Columbo mu odpověděl nějak takhle: " Když jsem nastoupil k policii, setkal jsem se s mnoha chytrými lidmi. Veděl jsem, že bude těžké stát se poručíkem, ale řekl jsem si, že když načtu víc knížek a budu víc pracovat, tak by se mi to mohlo povést."  ......nepřipadá vám to dokonalé?

22 komentářů:

  1. mně se teda vybavila scénka z BAsníků: A něco níž byste neměl? Ale ne, kolego, každý rok pěkně o patro níž.:-))
    Prvák je nuda snad všude, obecnej základ, ale ty se určitě dostaneš i k řezání lidí:-)) já znám pár vystudovaných doktorů a mám pocit, že za celé studium neopustili studovnu na koleji:-)) a musíš studovat i po škole...
    přeju hodně štěstí a zdraví:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jako In your face i Tobě držím pěsti a palce ( na nohách též ), abys studium úspěšně dokončila. Potkala jsem za svůj krátký život opravdové osobnosti, shodou okolností to byli lékaři a já na ně ráda vzpomínám. Vím existují experti, kteří třeba onemocnění ledvin léčí na očním, ale vždycky se najde nějaký špatný kus, to však nesnižuje ty, kteří jsou opravdu výborní ve svém oboru. Medicínu bohužel studovat nemohu, ale zajímám se o ní, zvlášť když jsem jednou nohou v nemocnici sama se sebou, tak člověk leccos pochytí. :-) A když se někdy k takovému článku vrátíš ráda si přečtu i ten.

    OdpovědětVymazat
  3. Vzpomínám si na rozhovor s jednou medičkou, když jsem byla v prváku na úplně jiné škole. Tak ona se mě ptá: "A jak dlouho se učíš?"
    Já: "Jako na jednu zkoušku, ve zkouškovým?"
    Ona: "Ne, myslím jako každý den... v semestru."
    Já: "?!?"

    Tehdy jsem to moc nechápala... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní15:36

    ... Anebo se dobre ucit na gymplu a dostat se na prumer :)

    OdpovědětVymazat
  5. Doufám, že ti ty první ošklivé roky brzo utečou... S tím učením máš pravdu; prvák je příšerný a psychicky namáhavý. Teď ve druháku je to s učením o moc lehčí, ale už teď se bojím těžkých zkoušek. S neoblíbenými předměty naštěstí nemám problém; studuju zubní lékařství a od začátku nás školí v našem oboru. :-) Jo a měla bych taky jednu radu pro uchazeče - dost důležité je podle mě rozhodnout se, na kterou školu chci nejvíc a jít si za tím; pak to může dopadnout třeba tak, že se všude nedostanu třeba o jeden bod. Já jsem si vybrala tuhle školu a věděla jsem, že chci sem a nikam jinam a udělala jsem vše proto, aby to vyšlo.

    OdpovědětVymazat
  6. strasne držím palce:-)

    obecne jsem rada, ze mam VS za sebou, uz jsem myslela, ze to nepreziju, takze "VYTRVEJ":-)!!

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní22:43

    Vydržme:)!!! Já jsem teďka ve třeťáku a i přes chuťovky typu patola musím říct, že je to naštěstí každým rokem lepší :) (Doufám, že to bude pokračovat a ne naopak...) Letos "už" chodíme do nemocnice a i když tam teda pravda neděláme nic závratnýho, tak to na mě působí stejně hrozně motivačně. Po tý chvilce v nemocnici mám vždycky (tak den) pocit, že přece jen studuju tu správnou školu ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Držím palce, kočko ;). To, že tě to nebaví, je fakt normální, já mám stejné pocity, a to jsem už ve čtvrťáku. Tak de drž!

    OdpovědětVymazat
  9. Obdivuju, neměla bych nervy na vysedávání nad učebnicemi každý den... Taky už mám po vš a jsem za to neskonale ráda :)

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní18:24

    Moje spolužačka ze zdravky chce jít studovat medicínu, a jelikož na zdravce je fyzika, biola a chemie jen do druháku, takže něco samozřejmě umíme, ale na přijímačky to fakt není, tak si musela zaplatit přípravný kurz, který má každou sobotu. Tak jsem zvědavá, protože na medině jsou snad jen gympláci, ze zdravky se tam dostane snad jeden vyvolený! :-D Ale je to škoda, protože my se zabýváme zdravotnictvím dlouhé 4 roky, umíme toho spoustu jak teoreticky, tak i prakticky a hlavně umíme komunikovat s pacienty. Někdy když vidím mediky v nemocnici na praxi...No, tak občas je to zajímavé :-) Ale to vůůůbec nemyslím zle! Ale já to osobně beru prostě tak, že někdo kdo s tím má 4-letou zkušenost se nedostane a někdo z gymplu kdo v životě nic takového nedělal a nemá ani tušení o latině, anatomii či komunikaci s nemocným je tam hned. Ale to jsou prostě ty 3 předměty. které jsou na gymplu mnohem více a do podrobna než u nás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu tak napůl..myslím si, že přístup k pacientovi není o tom, jestli jsi ze zdrávky nebo z gymplu, ale o tom člověku...já osobně jsem se setkala víc s nepříjemnými sestřičkami, než s doktory...spolužačce držím palce...bude to velká výzva..jestli udělá přímačky, tak stopro bude potřebovat fyziku,chemii a nějakou tu biologii..ale spíš biologii buňky a základy genetiky...jestli je cílevědomá, tak to zvládne ;)

      Vymazat
  11. Anonymní12:14

    ahoj, ja jsem na lf1 vcera udelala statnici z chirurgie a blizim se ke konci, tak je docela mile si zavzpominat u tveho clanku na ty zacatky. neboj, ctvrtak a patak jsou pohodove rocniky, nez se strhne to statnicove peklo v sestaku :-)
    o.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. gratuluji...doufám,že se ke státnicím z vysněné chirurgie taky dostanu :)

      Vymazat
  12. Všem děkuji za komentáře...mám z nich upřímnou radost :)

    OdpovědětVymazat
  13. Anonymní13:30

    Ahoj, takže si stačí zakoupit modelové otázky z bio,fy,che a přijmačky budou naprosto totožné s modelovými otázkami? Já jsem právě na internetu četla,že otázky nebudou totožné. Tak jsem z toho zmatená. Tak se mějte a děkuju za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  14. letos jsem začala studovat střední zdravotnickou školu :) super!

    OdpovědětVymazat
  15. Jeee...ty jsi blogujici studentka mediciny:)
    Ja jsem blogujici mlada lekarka v exilu...3 roky po skole:)
    Jak jsem ten clanek cetla, tak se mi uplne vybavila ta studentska leta a i kdyz jsem
    byla kolikrat pred zkouskou uplne na mrtvici, stejne to byly nejlepsi leta!
    Ja jsem studovala v Hradci a muzu tuhle fakultu jen doporucit a i mesto jsem si naprosto zamilovala.
    Tak studiu zdar, kolegyne:)

    CHIC SICILY

    OdpovědětVymazat
  16. Dante Alighieri0:16

    Jů, mě tohle povolání moc zajímá! A jak jsi zvládla první pitvu? :) Nebo jsi na ní ještě nebyla?

    OdpovědětVymazat
  17. V poslední době začínám pročítat články a blogy různých mediků a začínám mít docela strach :D Teď jsem ve třeťáku na osmiletym gymplu (jsme "jazykový", ale na jazyky se moc důraz neklade, semináře mám f, ch a bio, takže snad OK) a tyhle předměty mi vždycky šli a budoucnost v podobě pomáhání lidem a komunikace s nimi zní naprosto výborně(i když ještě přesně nevím, jaký obor bych zvolila)..ale...co když nezvládnu hned 1. ročník? je to vážně tak těžký? nechci přijít o duševní zdraví :D nejsem přímo šprtací typ...musím všechno pochopit a mít v tom pořádek a to asi v tom šíleném tempu na lf nezvládnu...nebo ano?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Největší předpoklad pro studium medicíny je duševní odolnost. Jestli jsi nervák, tak je vysoká pravděpodobnost, že školu nedostuduješ. Učeního je opravdu hodně...dá se říct, že to předčilo veškerá má očekávání :D ..ale u každé zkoušky rozhoduje hlavně štěstí. Na medicíně se nikdo nedokáže připravit na 100%. Jestli ti škola půjde nemůžeš vědět ani ty a ani já. Prostě to zkus a uvidíš, jestli tě škola bude bavit. Přestoupit jinam můžeš vždycky :)

      Vymazat
    2. Ale zas takovej nervák nejsem :D dík za odpověď, určitě to zkusím...nemám moc v povaze se vzdávat :)

      Vymazat
  18. Pro uchazeče o studium jsme připravili podrobný článek Jak se dostat na medicínu s veškerými informacemi, kde lze studovat medicínu, jaké jsou šance na přijetí atd. http://www.kampomaturite.cz/jak-se-dostat-na-vs-nebo-vos/jak-se-dostat-na-medicinu-lekarske-veterinarni

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!