úterý 11. září 2012

Rozhovor s nejslavnější českou kadeřnicí Petrou Měchurovou



Mám obrovskou radost! S rozhovorem pro Jarmark Marnosti souhlasila světově uznávaná kadeřnice Petra Měchurová. Je držitelkou nejvyššího ocenění ceny AIPP Grand Trophy. V kadeřnické sféře má tato cena váhu jako třeba Oskar ve filmu. Pokud jste o Petře nikdy neslyšely, tak zbystřete zraky, protože tato paní je opravdová celebrita.

Kdo je Petra Měchurová?


kolekce: love&happiness
Petra Měchurová patří k předním českým kadeřnicím. Její um, píle a kreativita jí vynesly řadu nejen českých ale také mezinárodních ocenění a především světově uznávané renomé, aby se v roce 2009 stala první ženou na světě, která získala nejvyšší ocenění AIPP Grand Trophy. Petra je také juniorským i seniorský mistr ČR v účesové tvorbě, na Czech &SlovakHairdressingAwards získala nejprestižnější titul Kadeřník roku (2006), cenu za nejlepší komerční účes a mnoho dalších. Od roku 2004 sbírá ocenění na prestižních Paris AIPP Trophy a L’Oréal Color Trophy. Salon Petra Měchurová, který sídlí v centru Prahy v Králodvorské ulici, si vybudoval renomé nejen mezi ženami ale také mezi muži.



Jste první žena, která vyhrála AIPP Grand Trophy. To je úžasný úspěch! Proč před vámi žádná žena této ceny nikdy nedosáhla? Dá se říct, že jsou muži šikovnější kadeřníci?
 
Pravdou je, že v zahraničí jsou kadeřníci spíše muži. U nás je to spíše ženské povolání. Nevím jestli je to přímo o šikovnosti, ale povolání je i hodně fyzicky náročné, kadeřníci si musí dávat pozor na záda, měli by mít správný postoj při stříhání a být v kondici nebo také mohou skončit své povolání kvůli zdravotním potížím.
 
 
Jste také kreativní ředitelkou asociace HAUTE COIFFURE FRANCAISE pro Českou republiku. Jaká je náplň Vaší práce?
 
Pomáhám asociaci připravovat show pro Českou republiku. V této oblasti se jedná tedy o myšlenku celé show, dát dohromady tým a sladit dohromady práci celého týmu.  Dále také připravujeme školení pro kadeřníky, češeme přehlídky a vždy je důležitá supervize vlasů.
 
kolekce: naked lunch
 
Co si myslíte obecně o úrovni českých kadeřnic? Mám kamarádky, které si neustále stěžují, že nemohou sehnat dobrou kadeřnici.
 
Vidíte, tak mohou chodit k nám. Je to jako s každým zaměstnáním, kdo na sobě pracuje a má vůli se zlepšovat a vzdělávat, tak věřím, že odvede dobrou práci.
 
 
Dá se předem odhadnout dobrá kadeřnice? Existuje ukazatel, který by mne měl donutit zvednout se ze židle a salon opustit?
 
Určitě je dobré doporučení nebo alespoň si o salonu něco zjistit, než jej navštívím. Hlavně se musíte cítit v salonu spokojeně nejen s vlasy ale i s celkovým servisem, to myslím, že je základ.
 
 
Z  fotek vidím, že s vlasy nijak neexperimentujete a necháváte jim přirozenost. To se mi moc líbí. Co byste řekla k české klasice alá černé vlasy s červeným nebo blonďatým melírem?
 
No jak jste řekla sama, já jsem příznivec spíš přirozené krásy a vlasů. Hold ale když se to někomu líbí, co naděláme…


kolekce: pure
 
Na českém internetu jsou hysterické diskuze o tom, jestli silikony ve vlasových produktech ano nebo ne. Jak se k nim stavíte vy?
 
Všeobecně je v současné době moderní bio styl a návrat k přírodním produktům. Samozřejmě pokud je to možné a funguje to, tak je to perfektní a sama mám ráda třeba v potravinách lokální produkty. Ale v kosmetice ve většině produktů, které se označují za produkty přírodní jsou stejně látky, které jsou chemicky upravené nebo v laboratoři vyvinuty speciálními technologiemi a to se mi úplně přírodní tedy nezdá.
Dalším  faktem je pak také to, že si většina žen vlasy barví, odbarvuje, nebo na vlasy působí další vlivy jako znečištěné ovzduší, chlorovaná voda apod… Naše vlasy se stále potýkají s chemickými a jinými zásahy a na to bohužel babiččiny recepty většinou nestačí. Takže pokud silikon dokáže s vlasy udělat to, že jsou krásné, lesklé, hebké, vlasy nezatíží, tak proč ne?
 
Jaký je Váš názor na rovnání vlasů brazilským keratinem? Popřípadě existuje nějaká jiná účinná metoda?
 
kolekce: ray
Musím říct, že s ním nemám velkou zkušenost. Na saloně používáme službu od L´Oréal Professionnel nebo od BioIonic. Metoda není účinná tím způsobem, že by přišla klientka s kudrnatými vlasy a odešla by po službě s naprosto vyrovnanými. Spíše pomáhá ženám vlny povolit a pokud si vlasy vyrovnávají, pak mají opravdu ulehčenou práci a vlasy stačí pak jen přežehlit. Metoda narovnávání je také vhodná pro vlasy, které jsou tzv. chlupaté, rozlétané, tyto vlasy dokáže krásně vyhladit.
 
.
Když za Vámi přijde klientka se zničenými vlasy od amatérského barvení a žehlení, co jí doporučíte za produkty?
 
Značka Kérastase Paris vyvinula skvělou technologii, která dokáže vyplnit vlas zevnitř a dodat mu základní „stavební“ látky. Při pravidelném používání dokáže opravdu zázraky. Pokud jsou vlasy hodně narušené, doporučila bych vlasový obřad za pomoci profesionálních monodóz, které kadeřník aplikuje přímo na saloně. Pro domácí použití bych určitě zvolila šampon a masku z řady Résistance. Na kvalitní šampon mnoho klientek zapomíná, ale špatně zvoleným šamponem můžete zabránit tomu, aby Vám drahá maska fungovala tak jak má.
 
 
Přišla za Vámi někdy klientka s takovým návrhem účesu, který jste odmítla provést?
 
Petra s fotbalovou repezentaci :)
Možná v případě, že by se jednalo o velký chemický zásah do vlasů. Ale vždy se jedná o komunikaci mezi mnou a klientkou, takže se snažím vymyslet něco, aby byla klientka spokojená a mě se účes také líbil.
 
 
Můžete nám prozradit, jak se staráte každý den o vlasy?
 
Já si myju vlasy většinou každý den, nechávám je volně uschnout nebo nosím vlasy svázané. Dávám přednost pohodlí, a tak se snažím, abych měla kvalitní střih a nemusela se o vlasy moc starat.
 
Na závěr TOP Petry Měchurové:
 
Nejoblíbenější šampón: Bain Volumactive od Kérastase, Shine blond od L´Oréal professionnel
Nejoblíbenější kondicionér: Lait chroma reflect od Kérastase
Nejoblíbenější fixační produkt: Produkty na objem od L´Oréal professionnel Volume lift a Pli
Nejoblíbenější  regenerační maska: Masque Nutritermique nebo Age recharge od Kérastase Paris


Moc děkuji Petře za skvělý rozhovor a přeji ještě mnoho profesních úspěchů!

Se článek mi pomáhal Salon Petry Měchurové. Jmenovitě bych ráda poděkovala Julii Spurné.

4 komentáře:

  1. Teda Jájo tomu říkám rozhovor! :) Přesně ses ptala na věci, které mě moc zajímají!! Krásný článek, kam se hrabou některé rádoby děsně originální novinářky z ženských časopisů:))) Jinak je super, že má Česko tak úspěšnou ženu!!! Já třeba ke kadeřnici chodím strašlivě nerada, nedávno jsem měla v jeden den kadeřníka a zubaře a já měla nervy jen z toho kadeřníka:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týýýýjo, díky za pochvalu :)

      Já ke kadeřnici chodím občas, protože si nechávám vlasy dost dlouhé a konečky jsem schopná si zarovnat sama. Ale jinak miluji všechny služby sebepéče. Kadeřnicí počínaje a masérkou konče :)

      Vymazat
  2. Jej, to je podarene! :-) Velmi dobry rozhovor, 'svet vlasov' ma velmi zaujima a vzdy hladam nieco nove a lepsie ako doteraz... zial aj tu kadernicku, to mi niekedy pride ako mission impossible :-). Akurat mne L'Oreal ani jeho dcera Kerastase vobec nerobia dobre na vlasy, strasne sa mi z nich mastili a 'plihli'. Pani si ma ziskala tym 'priznanim', ze si umyva vlasy kazdy den a nechava si ich volne vyschnut - to je prijemne osviezenie po tych vsetkych nazoroch, ze sa to presne tak robit nema ;-). Ved preco nie? Ja to tak robim roky, som stale tu a moje vlasy zjavne tiez :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdo je s Kerastase i Lorealem velmi spokojen a někdo naopak. Já mám vlasy dost hrubé, takže by mi mělo oboje vyhovovat, ale jestli máš vlasy spíš jemnější, tak asi nic moc. :( Odzkouším a dám vědět ;)

      Vymazat

Děkuji za komentář!