pátek 28. září 2012

Jak dělala Jája svůj první guláš


Asi je to tím, že jsem porevoluční dítě, ale já ve svých 22 letech neumím udělat kynutý knedlík, žádné omáčky, vepřo-knedlo-zelo, taky neumím plést, šít, vyšívat, háčkovat. Před dvaceti lety bych byla naprosto odrovnaná! Aby to nevypadalo, že jsem totálně neschopná, tak já umím vařit! Jen mě nebaví trčet v kuchyni půl dne, aby z toho vyšlo jedno jediné jídlo. Nejradši všechny suroviny hodím do pekáče, ochutím a dám péct. Hotovo! Nojo, jenže pak koukám na FB na gulášový výsledek jednoho exempláře mužského pohlaví a začne mne hlodat červíček pochybností. Když to dokáže on, tak proč bych to nedala já! Tak nějak podvědomě mám ze všech těchto omáčkoidních jídel respekt. Nejsem masová, ale tak jednou za čas mám potřebu se blýsknout před ostatníma, tak jsem se rozhodla pustit se do toho!


No a jelikož jsme v tom virtuálním světě, tak si mne našel i videorecept na Guláš s pivem  se skvělou   **** KOKO *****.  Znáte MenuDomů? Já jsem na to narazila až díky výše zmíněnému jedinci na FB. Nápad mi přijde naprosto skvělý. Ještě jsem zkoušela podle ní i štrůdl a taky nebyl špatnej.

 Jak to se mnou dopadlo?


 Kromě Budvaru jsem dodržela recept naprosto přesně.


Cibule mě teda pořádně zdržela. Pobrečela jsem si jako u Esmeraldy v 10ti letech.
Radši jsem vám ani nefotila mé řeznické neumění u kližky. Za takovou preparaci by se nestyděl ani primář z Motola.




 Už se nám to všechno pěkně vaří :)


 Po cca 2,5 hodině. Párkrát jsem to podlila pivem a vodou, ale stejně se mi guláš trochu přichytil. No co, alespoň dostal poctivou kouřovou chuť :D.


Nalijeme na talíř, posypeme cibulkou a servírujeme. Guten Apetit!



No řeknu vám, že guláš je to nejprimitivnější jídlo na světě. Dvakrát do něj během vaření šťouchnete a sem tam podlejete a čekáte, co z toho vzejde. Štve mě, že jsem to delší dobu nehlídala a nechala ho trochu přichycenej, ale tak na první pokus dobrý, ne? Pokud se bojíte těhle "velkých" jídel jako já, tak vás uklidním, že je to snad i lehčí než blbej řízek s bramborovým salátem.

A jak jste na tom s vařením vy?

Pěkný den

J.

18 komentářů:

  1. Tééééda, to vypadá krásně :) A guláš musí bejt naspoň třikrát připálenej, jinak to neni guláš :D Já maso v guláši připaluju schválně, má to pak takovej hospodskej šmak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no mě to teda hospodskej šmak nechytlo..spíš teda ten kouřovej :DDD

      Vymazat
  2. Mnaaam, pravy cesky gulasek :) nedavno som bola v prahe a poviem ti, ze som nejedla skoro nic ine, ako svickovou, gulas, a vepro knedlo zelo :D Inak s tebou v tomto suhlasim, ja mam 25 rokov a varenie ma velmi bavi, ale uprednostnujem rychlejsie varenie. Polievky napr. robim zo zasady kremove, lebo pri slepacom vyvare ma nebavi supat vsetku tu zeleninu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. haha..to ti věřím, že ti u nás chutnalo..já jsem se zase na Slovensku cpala haluškama s brynzou :)

      Vymazat
  3. mě vaření dost baví :) ale ty české klasiky moc nedělám, protože to prostě nejíme
    guláš občas jo a máš pravdu, že je to fakt snadné - stačí mít stejně cibule jako masa, cibuli pořádně oroštovat a pak už jen kmín, paprika, sůl a podlít a občas promíchat - tvůj vypadá super, taky ho asi zase udělám :)

    pokud bys chtěla gulášově pokračovat, tak mě třeba strašně chutná Boeuf Bourguignon, což je takový francouzský guláš ;)))) dělám podle tohoto receptu http://dolcevita.blog.cz/0704/burgundske-hovezi-ragu-boeuf-bourguignon

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já tyhle český klasiky taky moc nejím..jsem spíš na vegetariánskou stravu..ale jednou za čas s rodinou nebo přáteli si dám :)

      díky za recept.. o tomhle jsem nikdy nečetla :)

      Vymazat
  4. Sem s ním :).
    Miluju guláše a různé omáčky, ale nemám odvahu. Hlavně jsem z domova zvyklá, že se tyto pokrmy dělají v papiňáku, je to rychlejší, měkčejší a jak říká mamka, je to úspornější :-D.. Ale já se papiňáku bojim, vůbec ten hrnec nechápu. Je to prý hrozně jednoduchý, ale pro mě je to divná kouzelná věc, na který je třeba umět speciální zaříkávádlo :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no tak papiňáku se vyhýbám obloukem...z okolí vím o několika lidech, kterým papiňák při dělání guláše vybouchnul..a já nechci pokoušet osud....ale jednou jsem v něm dělala brambory s cibulí a máslem...a fakt jsem si pochutnala :)

      Vymazat
    2. O několika lidech? Tak teď už se na něj ani nepodívám :-D

      Vymazat
    3. Ale blbost, nebojte se ho, nebouchne. Já papiňák miluju, šetří mega času. Jinak tyhlety český klasiky jsou možná náročný na čas a nádobí, ale jinak jsou vlastně dost jednoduchý. Každej se bojí třeba svíčkové, přitom je to lehký jak facka :) Já teda český jídla dělám vcelku často...miluju guláš, knedlo vepřo, rajskou, svíčkovou, šípkovou, křenovku, koprovku :)

      Na vaření vlastně nic není, jen se nebát, používat intuici a improvizaci a taky tipy zkušenějších kuchařů :)

      Vymazat
    4. Jinak chválím za to, že jsi se hecla :) Mě přijde celkem ostuda, když znám spoustu holek 20+, co umí uvařit leda čaj :). Já bych se teda hanbou propadla, kdybych ve svých 25 nezvládala vaření a ostatní domácí práce :)

      Vymazat
    5. No svíčkovou bych se chtela naučit pořádně, aby měla takovou chuť jakou má mít. Třeba maminy svíčková má úplně jinou chuť, sice mi chutná, ale prostě úplně jinak než má, přitom ji dělá normálně. Tak nevím, asi jde o poměr zeleniny. Budu to muset vyzkoumat :-)

      Vymazat
    6. Jestli někdo umí pracovat s papiňákem, tak je ušetří moře času, to je jasná věc..ale přijde mi, že ta jídla z něj mají jinou chuť.

      Dashulko, já bych se taky propadla, kdybych neuměla ve 20ti a více vařit, péct nebo dokonce uklízet. To si ty holky myslej, že to za ně bude vždycky dělat maminka? :D

      Vymazat
  5. Anonymní19:15

    Jů to má barvu jak ten pravej hořkej guláš co miluju :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. výborně..něco mi tu ještě zbylo, tak se můžeme domluvit na ochutnávce :D

      Vymazat
  6. No trošku mi tam chýba čily lebo s tatinom tam vždy dáme ale skúsila by som :)

    OdpovědětVymazat
  7. No vypadá to parádně... to mě vaření poměrně baví, ale je fakt, že z omáček mám taky ještě respekt :D

    OdpovědětVymazat
  8. první guláš jsem spálila a další radši nezkoušela - to myslím mluvi za vše:DD

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!