pondělí 10. září 2012

Co má společného krmení pro domácí zvířata s péčí o pleť?



Teď jistě šokovaně hledíte na obrazovku počítače a říkate si, že jsem se asi dočista zbláznila. Proč by někdo tahal na kosmetický blog krmivo pro zvířata ? Jenom blázen! Nojo. Tak jsem asi blázen. Nebo je tu další DIY. Připravte se na trochu delší čtení.

Byla jsem na výstavě Země Živitelka v Českých Budějovicích. Tato megavýstava se zaměřuje na zemědělce (mám odtud fotku kola traktoru, které bylo vyšší než já--->a to už je kolo, panečku) chovatele domácí zvěře, myslivce, rybáře, ale i třeba majitele psů a koček. Na výstavě prodávají též mraky bižuterie, oblečení, kosmetiky, kabelek, bot, dobrot (každoročně chodíme do rybářské bašty na pstruhy...mnnn), pomocníků do kuchyně...no prostě na co si vzpomenete. Doporučuji navštívit! Ale abysme neodbíhaly od tématu. V jednom stánku nabízeli doplněk stravy pro domácí zvířata alias Sušené pivovarské kvasnice. Mají zkvalitnit stravu, zlepšit stav srsti a kůže. Zvířata krmená kvasnicemi odpuzují hmyz, rychlejí přibývají na váze, lépe se reprodukují atd atd. atd. Směs je zdrojem kvalitních bílkovin, mnoha stopových prvků a vitamínů řady B. Zjednodušeně řečeno, řadíme kvasnice mezi probiotika.

lehce ojeté balení


Krásné vlastnosti. Proč něco podobného neexistuje i ve verzi pro lidi? Trošku se zamyslíme.......................................... a zjistíme, že pivovarské kvasnice vlastně už známe odjinud. Pivovarské kvasnice = droždí= lékárenské pilulky Pangamin. To je ale překvápko! Rozdíl je v tom, že pangamin je pro lidi lisovaný do tablet (zkoušely byste strčit krávě do tlamy hrst tablet, poplácat jí po prdelce a říct jí: No tak malá papej? Asi ne.) a je asi tak 10x dražší. 200 tablet (100g?) stojí kolem těch 70kč.

K čemu jsou pangamin/kvasnice dobré pro nás?

 Jelikož se jedná o probiotikum, tak vyjmenovávat pozitivní účinky kvasnic je opravdu na dlouho. Pokud by někoho kvasnice seriózně zajímaly, odkazuji sem. Zjistíte, že jste dosud přehlížely hotový poklad a taky tam je méně čtení než dneska u mne. :)) My se budeme zabývat pouze kosmetickou stránkou věci. Kvasnice příznivě ovlivňují stav pleti. Hlavně té aknózní. Kvasnicová maska je opravdu výborná a doporučují ji i lékaři. Nevysušuje, takže si jí můžou dopřát i majitelky normální či suché pleti.


Využití:

Kvasnice můžete jíst. Samostatně, pokud v té chuti někdo najde zalíbení, nebo třeba v podobě kvasnicové pomazánky. Recepty viz. internet.

V podobě tablet Pangaminu jde asi o nejstravitělnější podobu.

Můžete je pít smíchané s vodou.

Nebo si můžete udělat masku. Já jsem odměřila vrchovatou lžičku a přidala jsem tolik vody, aby vznikla hustá kaše. Když maska na pleti seschla, tak jsem jí jen smyla vodou. Doporučuji dělat masku v soukromí, jelikož nevypadá zrovna vábně, ale taky nevoní po fialkách. ;)




Trošku jsem dnešní post pojala vtipně, ale doufám, že chápete, co jsem jím chtěla říct. My platíme nehorázný prachy za něco, co někdo kupuje za pár kaček a pak nám to předkládá v pěkném obalu s xnásobnou marží. Zajímalo by mne, kolik na tom farmaceutické firmy vlastně vydělávají, když já si můžu koupit to samé, ale v méně slušivém kabátku a s určením " pro zvířata", za zlomek ceny.

Jak se vám líbí dnešní post? Používáte kvasnice k okrásnění? 

22 komentářů:

  1. Ja som asi divna, ale mne Pangamin chuti a ani mi nevonia nejak extra zle :D Jedavam ho tym padom pravidelne... masku som tusim raz daaaavno robila z drozdia, ale vidis, z cistych kvasnic ma to nenapadlo... asi je cas tomu dat druhu sancu - prirodnych veci nie je nikdy dost! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem pangamin ještě nezkoušela, takže osobně nevím. Mám zkušenosti s droždím a s touto práškovou podobou. A maska z prášku fakt děsně páchne. :/

      Vymazat
  2. Kam ty na ty nápady chodíš:) Já vždycky nestačím zírat, jaktože jsem o takových věcech nikdy nesyšela, to samé ten aspirin:) Já jsem si jednou jakože "vyrobila" doma pleťovou masku, což obnášelo to, že jsem si na pleť napatlala bílej jogurt:) A já blbec vzala Activii a ona asi jak je probiotická, tak sem pak měla celej den rudý fleky a brečela jsem, že už se toho nezbavím:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kam na to chodím? Nějak to je mne vždycky přijde samo. :D S tim aspirínem jsem si to přečetla už dřív na netu a dnešní článek jsem vypotila ze svojí hlavy...takže tak.

      S aktivií nevím. Nám na fakultě říkaji, že aktivie ani actimel a podobný, co si na to hrají moc probiotický nejsou, protože se během výroby všechno probiotické vytrácí. Kvasnice naopak probiotikum jsou, takže v tom by problém být neměl. Spíš ti něco vadilo v tom jogurtu. Ale co si budeme povídat. Každý reaguje jinak, tak i kvasnicová maska nemusí sednou. ;)

      Vymazat
    2. No já taky nevěřím, že je ta Activie zdravá, prostě se asi mýmu obličeji nelíbila, ale tohle možná risknu, někdy v pátek, abych měla kdyžtak dost času:))

      Vymazat
    3. super, dej pak vědět jak jsi dopadla :)

      Vymazat
  3. Já si občas dělám masku z obyčejných kvasnic, takové té kostičky, co člověk koupí v potravinách. :) Ale taky je to docela dobré. Jen jíst to nemůžu, i s pilulkami mám problém, hrozně mi to smrdí... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo z pekařských kvasnic jsem si dřív masku taky dělávala..vlastně ani nevím proč jsem přestala, protože mi docela svědčila :)

      Vymazat
  4. mně droždí třeba chutná :D dávám si ho někdy do míchaných vajíček, mňam :) (a pří té příležitosti ho oždibuju i syrové ;) jako nesednu si a jen tak nespucuju kostku, ale když ho na něco používám, tak si ždíbnu ;)

    s maskou to znám, ale už jsem ji nedělala léta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chutná? tak to mě teda vůbec...já se setkám s droždím maximálně tak v buchtě :D

      Vymazat
  5. Pivovarský kvasnice jsem dřív musela jíst když jsem nemohla přibrat a mám z toho trauma ještě doteď, stejně jako třeba z drožďový polívky, do který jsem ve školní jídelně pokaždý brečela a odmítala ji jíst :D Takže tohle asi nebude tip zrovna pro mě, ale oceňuju tvoji vynalézavost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to tě chápu..pivovarský kvasnice berou i kulturisti...díky vysokému obsahu bílkovin

      Vymazat
  6. Já pojídám a potírám ústa kvasnicema vždycky, když se mi udělá koutek a zabírá to perfektně a rychle. Příště to plácnu na celý obličej a budu nejkrásnější:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě vyzkoušej...vitamíny řady B tělu hodně prospívají :)

      Vymazat
  7. O blahodárnosti kvasnic vím, ale zanedbávám je :-D Co se týče toho obalu a marže... no, ono je tomu tak snad ve všem, ale v lékárně dvakrát tolik, jelikož lékárna má důvěru lidí, že když prodává něco drahého, musí to být dobré! Kdežto v jiných branžích je to bráno s větší rezervou, přijde mi, někdy až moc. Ale co my víme, oni zvířátka opravdu potřebujou něco trochu jinýho, než lidi, tak pokud se to nějak upravuje, asi bych si jen kvůli levnější ceně verzi pro zvířata nekoupila. To radši budu pít pivo :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. se slečnou prodavačkou jsme hodili řeč a ujistila mne, že to jsou skutečně jenom pivovarské kvasnice tedy pangamin ;)

      Vymazat
  8. Jako masku používám teda klasické droždí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, kvasnice jsou obsahově stejné jako tento prášek :)

      Vymazat
  9. Dělávala jsem si kdysi kvasnicovou masku, když jsem měla špatnou pleť a málo peněz na experimenty....Možná někdy zopakuju. A mě teda taky chutnají, třeba v pomazánce, mňam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pomazánku jsem ještě nezkoušela..budu jí muset vyzkoušet ...co bych pro krásu neudělala :))

      Vymazat
  10. Já miluju drožďovou pomazánku a kdysi jsem sem tam brala právě pivovarské kvasnice, když jsem měla problémy s pletí nebo po dlouhé nemoci, je to takový můj všelék :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. věřím tomu, že kvasnice skutečně blahodárné účinky mají...obsahují Béčko a to je údajně nejlepší prevence proti rakovině :)

      Vymazat

Děkuji za komentář!