čtvrtek 19. července 2012

Rozhovor s Borůvkou z Shakedblueberries

Ahojky,

dneska si na blogu přečtete netradičně rozhovor s blogerkou. S rozhovorem souhlasila úžasná Borůvka. Vybrala jsem jí proto, že je jednak profesionální vizážistka, druhak že je mi ohromně sympatická a  třeťak že je tajemná jak hrad v Karpatech.

 
Ahoj Borůvko,
děkuji, že jsi souhlasila s rozhovorem. Hned na začátek se tě musím zeptat, jak jsi se ke kosmetice dostala. Přišlo to s věkem, nebo jsi už jako malá mamce kradla šminky?
 
Já děkuji, že se mnou chceš rozhovor udělat ;)
Tak mamce jsem šminky nekradla, měla jsem k jejím šminkám velký respekt. Přišlo to zřejmě s věkem, kdy jsem chtěla vypadat lépe, ale realita byla asi trochu jiná. Ovšem nános oranžového make-upu se nekonal ani v nejhorších telecích letech.


Kromě blogování  se věnuješ profesně vizážistice. Pokud vím, tak jsi prošla kurzem Asociace vizážistů a stylistů. Mohla bys ve zkratce napsat, co se na takovém kurzu dá naučit.

Člověk se u Tvých otázek celkem zapotí :) Záleží podle mě na hodně faktorech - předešlé zkušenosti, vzdělání (kosmetická škola a pod.), věk, schopnost pojmout informace a naučit se s nimi pracovat. Na kurzu se člověk dozví základní a zásadní informace, ale jak s nimi naloží, to je už na každém. Obsah samotného kurzu je dobré nastudovat na stránkách, ale v kurzu byla např. i barevná typologie, éry make-upu, foto MU, kapka psychologie, praktické trénování líčení,...
Já se vlastně učím pořád. Učím se pracovat s těmi informacemi, které jsem na kurzu získala, ale není to pro mě modla, takže hledám svou zlatou střední cestu.


Účastníš se vizážistických soutěží? Co považuješ za svůj největší profesní úspěch?

Soutěží se neúčastním a ani mě to neláká. Nejsem soutěživý typ! Navíc trochu pochybuji o úrovni (svojí i úrovni soutěží), ale to je čistě subjektivní, protože kdo nic nezkusil, tak to nemůže ani zhodnotit, že jo. Zřejmě jsem si své “odsoutěžila” na výstavách psů, které mě taky vůbec nebavily :D Pro mě byl ten můj pes NEJ a medaili jsem k tomu nepotřebovala.
Můj největší úspěch? Že jsem se odhodlala nabízet své služby, protože pořád o něčem pochybuji, takže jsem tím překonala tak trochu sama sebe. A vlastně jsem se na poslední chvíli přihlásila na konkurz Sephora MUA, to byl taky úspěch!


Jednou jsme se spolu bavily o vizážistech. Říkala jsi mi, že jedna věc je zvládnout techniku a druhá být tak trochu vizionář. Co by měl umět opravdu skvělý vizážista?

Co by měl umět? Já vlastně nevím. Měl by být dobrý (velmi dobrý), práce by ho měla bavit a měl by být kreativní, nezakrnět a snažit se dál rozvíjet. Pak jsou vlastnosti a schopnosti jako umět komunikovat s lidmi, naučit se naslouchat jejich požadavkům. Tohle je pro mě těžká otázka, protože mě napadá snad milion věcí, které mi přijdou důležité.


Tvoje líčení na blogu je kolikrát hodně odvážné. Jak na něj reagují lidi na ulici?

Hehe, velké množství těch líčení nespatří světlo světa. Ale většinou nereagují nebo jen koukají. Občas se stane, že mi to někdo i pochválí do očí a to mě neskutečně potěší, je to jako dostat moc dobrý bonbónek :) (Koho by nepotěšil bonbónek?!)


Jak se Borůvka stará každý den o pleť?

Borůvka se stará velmi jednoduše. Jsem atopik, mám ekzém (prsty na rukou, obličej, nohy) a nejvíce to pociťuji na obličeji. Používám to, co mám k dispozici a tím je pro mě teď kosmetika Raw Gaia, se kterou jsem moc spokojená. Taky chci na vlastní kůži otestovat kvalitu, když je to v nabídce eshopu. (Přišlo by mi divné, kdybych sortiment neměla “osahaný” a měla zákazníkům radit.) Od pečující kosmetiky nečekám zázraky, jen chci, aby mé pleti udělala dobře. Ráno si pleť očistím cleanserem, což je mix květových vod a olejů. Pak se natřu vinným olejem a přestříknu květovou vodou. Večer se odlíčím (micelárka Bioderma nebo něco od Amie), umyju si obličej speciálním mýdlem a vlhký natřu arganovým olejem. Když se olej trochu vsákne, tak před spaním se natřu ještě krémem Hemp Moisturizer/MSM Beauty Cream a přestříknu (pod i na krém, podle nálady). Občas použiju masku nebo scrub (cca 1x týdně). Možná to zní šíleně, ale je to fofr :)


V poslední době funguje několik blogů, které se strefují do oblekání Čechů. Myslíš si, že se neumějí Češky také líčit?

To si opravdu nemyslím a většinou takové blogy nesleduji. Když se člověk koukne okolo, tak najde vždycky něco, co mu bude vadit. A myslím, že je jedno, v jaké zemi bude. A určitě nemá smysl líčit se nějak, abych se zavděčila druhému, i když já sama se v takovém líčení (oblečení, účesu,...) cítím nekomfortně. To sama sobě prokážu tak leda medvědí službu. Ale nutno dodat, že my se opravdu bojíme barev - nejoblíbenější líčení je hnědé v jakémkoliv množství!


Dost módní jsou tzv. proměny. Slečna zaplatí 5-10 000kč a profesionálové jí nalíčí, udělají účes a poradí s oblékáním. Většinou to ovšem dopadne tak, že po měsíci jí vlasy odrostou a líčit se přestane. Zůstane akorát fotka, na které jí to jednou slušelo. Myslíš, že mají takové proměny smysl?

Osobně na proměnách neshledávám nic závadného. Je poptávka, takže je i nabídka. Věřím, že to může mít dlouhodobý efekt, pokud zákaznice dostane nějaké rady a tipy, jak to zvládat sama, dobře, rychle. Já jsem se něčeho takového účastnila asi 2x, ale proměnou bych to nenazývala ;) Bylo to moc fajn a protože obě zákaznice mám možnost nějakým způsobem sledovat, tak vím, že to efekt mělo. Je to o lidech - pokud dotyčná zákaznice není ochotná se svým vzhledem nic dělat, tak ji nepomůže ani 10 proměn. Ale zůstanou ji aspoň ty fotky ;)


Co bys poradila slečně, která nemá žádné zkušenosti s kosmetikou a chce začít s líčením?

Té bych poradila, aby si koupila odličovač a nezapomněla se před spaním odlíčit (pak i nakrémovat nebo jinak pleť ošetřit). Nějakou jinou skvělou univerzální radu nemám. Je to otázka osobního vkusu, citu a trénování ;) Takže NEBOJTE SE BAREV! Jsou jen barevné, ne jedovaté...



Každou amatérku zajímají osvědčené tajné triky profesionálních vizážistů. Máš taky nějaký?

To nemám. Ale ráda bych napsala, že obočí potřebuje taky péči a pročísnout ho průhlednou řasenkou zvládne každá. Nalíčit si oko a neupravit obočí je pro mě jako pověsit si krásný obraz bez rámu. A další - výrazná rtěnka si zaslouží tu trochu péče s korekcemi tvaru a konturku ;)


Není žádnou novinkou, že pracuješ pro eshop mojesminky.cz . Na české poměry je to eshop s nezvykle vstřícným přístupem k zákazníkům. Ke každé zasilce dostane zákaznice plno vzorků a ještě ručně psaný pozdrav. To se opravdu sešla v Brně parta, pro kterou je zákazník na prvním místě?

Asi se opravdu taková parta sešla... Zákazník je vždycky na prvním místě, protože bez něj to jaksi nefunguje. Proto se snažíme, aby u nás byli spokojení, cítili se dobře, opět se vraceli a nebáli se zeptat! Zatím to samozřejmě má své mouchy, ale věřím, že je časem vychytáme ;) Pořád máme nějaké nápady, které čekají na realizaci a chvíli ještě čekat budou :/


Eshop nabízí výrobky cruelty free. Tuto myšlenku podporuji. Avon s Estée Lauderem byli donedávna nositeli této značky. Pak přišla aféra s odhalením jejich tajného testování na zvířatech. Myslíš si, že jsou kontroly dostatečné? Dá se vůbec nějaké značce 100% věřit?

Já se soustředím na značky s HCS, kde je jistota nezávislého pravidelného auditu. Na produktech s tímto certifikátem býva skákající králíček “leaping bunny”, ale ne všechny značky ho na svých produktech mají. Zatím nemám důvod nevěřit a sleduju bunnyho i na facebooku, abych byla v obraze.



A na závěr Borůvčino TOP 5
TOP 5? To je dost málo, ne? Já bych potřebovala tak TOP100 :D

Nejoblíbenější MU - BB cream Skin79 (momentálně můj nej, protože jsou dost bílé)
Nejoblíbenější oční stín/ pigment - neřeknu, neumím si vybrat (MAC Naked, MAC Mauvement, MAC Softwash Grey, Barry M Mushroom, Barry M Bright Indigo, Barry M FGD Pink Iridescent, Barry M FGD Green Iridescent a Blue Iridescent taky,....a napadá mě tak další stovka odstínů!)
Nejoblíbenější lak na nehty - nemám, ale zvláštní vztah mám k OPI You're a Doll, Barry M Coral a Color Club Alias
Nejoblíbenější korektor - zrovna Laura Mercier Eye Basics v odstínu Linen
Nejoblíbenější tvářenka - Benefit Dallas, Barry M Terracotta

Děkuji za zajímavý rozhovor a přeji do budoucna spoustu profesních i osobních úspěchů!


Závěrem se vás zeptám, kdo by se chtěl dostat Borůvce pod ruce? Já tedy ano! 




* všechny obrázky byly se svolením staženy z shakedblueberries.blogspot.cz

16 komentářů:

  1. Úžasný článek, děkuji za super rozhovor :) Zcela se ztotožňuji s tvými důvody pro uspořádání tohoto interview ;-) Plánuješ nějaká další? Je totiž hrozně fajn poznávat své oblíbené blogerky touto formou...
    A odpověď na otázku: ANO, rozhodně bych se Borůvce někdy pod ruce dostat chtěla. To musí být zážitek! :)
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)

      Určitě se dalším rozhovorům nebráním. Většina blogerek na sebe hodně práskne na blogu. I když zrovna s váma by byl rozhovor taky docela zajímavý. :)))

      Vymazat
    2. To jo, v jednotlivých článcích se toho dá vyčíst dost, ale tohle jsou zase trošku jiné informace :) A děkuji za kompliment, ale myslím, že ne my, ale řada jiných blogerských hvězd by zasloužila rozhovor ;-)

      Vymazat
    3. No něco už v hlavě mám. Jestli se to povede, tak to bude hodně netradiční rozhovor. Ale nechci nic slibovat, dokud nebude ruka v rukávě. ;)

      Vymazat
  2. P.S. pokud byste chtěly rozhovor s nějakou zajímavou blogerkou, tak to klidně napište :)

    OdpovědětVymazat
  3. hezký rozhovor, slečna se umí teda moc hezky líčit! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Konečně nějakej zajímavej rozhovor, kterej mě bavil. Mě totiž doposud všechny rozhovory s blogerkama přišly děsně nudný, otázky typu: kde bereš inspiraci? fakt neeeeee:)

    OdpovědětVymazat
  5. Dostat se Borůvce pod ruce? Jasně, že jo! Alespoň jednou by mi to slušelo. :D
    Jinatk - skvělý rozhovor s hlavou a patou. Obě jste moc fajn a chytré, není divu, že z vaší spolupráce vyšel rozhovor jako je tenhle. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní11:42

    Moc povedený rozhovor. Borůvku chodím tiše obdivovat, je moc šikovná :)

    OdpovědětVymazat
  7. Holky, děkuji za komentáře! Jsem ráda, že se Vám rozhovor líbí. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Moc pěkný rozhovor, navíc je vidět, že to má Borůvka v hlavě srovnaný :).

    OdpovědětVymazat
  9. Já už jsem Borůvce jednou do komentářů psala, že bych chtěla mít takhle úžasnou sestru nebo kamarádku, která je nesmírně šikovná, takže otázka, zda-li bych se jí chtěla dostat pod ruce.. musím jen odpovědět, že je to sen! :))
    Jestli se mi opravdu líbí někoho líčení, tak zrovna Borůvka to vyhrává na celé čáře. Podle mě je to dokonalost, ke které já - jako laik - nemám absolutně co vytknout :)
    Stejně tak oceňuji celkový rozhovor, moc zajímavé čtení, které mě např. se zmínkami o úpravě obočí svým způsobem "zasáhlo" a rozhodně si ho vezmu k srdci. Tzn. jdu si koupit průhlednou řasenku, ať ho mám čím pročísnout :))

    OdpovědětVymazat
  10. aj ja by som sa jej zverila pod ruk, jej blog sledujem, ale niektore licenia, ktore vidim tu mi usli, su uzasne, hned by som jej nejaku "CENU" udelila!!:)

    OdpovědětVymazat
  11. krásný rozhovor! :) od teď tě sleduju, protože máš úžasný blog!! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!