čtvrtek 5. července 2012

OCM-oil cleansing method


Ahoj,

dneska si přečtete na blogu první DIY. Článek se bude týkat speciální metody mytí pleti Oil cleansing method. Už z názvu je jasné, že se při metodě bude využívat olej. Když jsem o tom prvně slyšela, tak jsem myslela, že je to nějaká hloupost. Mýt si obličej olejem? Hahaha. Zvědavost mi nedala a já to vyzkoušela.

O co tedy jde? Je to metoda, která by měla odstraňovat ucpané póry a černé tečky. Ona totiž ty ucpané póry jakoby vymývá. Časem by se měl zlepšit mazotok, tím se omezí i vznik hnisavých pupínků. Chce to ale pravidelnost. Pokud si přejedete po obličeji prstem a ucítíte "krupičku", tak je metoda přesně pro vás. Mě pomohla v nejhorších časech, kdy už jsem byla bezradná.

Co budete potřebovat:

1) ricinový olej-seženete v lékárně, nebo ho vyrábí saloos

2) nějaký další olej nebo směs olejů podle vašeho uvážení...já používám slunečnicový, ale dá se použít olivový, řepkový, éterické oleje..záleží na vás, pro co se rozhodnete

3) teplá voda

4) žínka



Postup:

Mastná pleť: pokud máte mastnou pleť, tak si namíchejte směs, která obsahuje 30% ricinového oleje a 70% oleje/olejů ad. 2)
Smíšená pleť: směs obsahuje 20% ricinového oleje
Suchá pleť: směs obsahuje 10% ricinového oleje

Toto je oficiální rozdělení, ale já to beru podle oka. Jednoduše řečeno, čím máte mastnější pleť, tím více ricinového oleje si můžete dopřát. Nevím, proč se používá zrovna riciňák, ale asi lépe prostupuje do pórů a vysušuje.
No a teďka už jenom směs zamícháte, namočíte do ní prstíky a budete s nimi pleť masírovat. Chce to trochu času a trpělivosti, než se póry otevřou. Pokud vám v dlaních začne ulpívat obsah pórů, metoda funguje. Já si obličej masíruji tak 15 minut. Až si budete jisti, že máte obličej "umytý", tak namočíte žínku do teplé vody a začnete olej z obličeje postupně smývat. Tato fáze je klíčová, musíte olej opravdu dobře smýt. Nakonec pleť osušte, namažte hydratačním krémem a máme hotovo! Ještě bych chtěla dodat, že před mytím musí být obličej naprosto suchý, jinak se olej k pleti nedostane.

OCM provádějte minimálně jednou týdně, dokud neuvidíte zlepšení. Postupem času se pleť zlepší a  intervaly mezi mytím se budou prodlužovat.

Zaujala vás tato metoda, nebo už jí dávno praktikujete?

xoxo Jája




32 komentářů:

  1. Tohle mě vážně zaujalo. Asi si konečně pořídím ten ricinový olej... :)
    Mimochodem, krásná žínka. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. přiznávám, zkoušela jsem, ale nemám na to trpělivost... takže z toho plyne co? asi to už zkoušet nebudu. stejně jsem neviděla nějaké ohromné výsledky, krom toho jsem lemra líná, takže bylo vymalováno. (taky jsem si tenkrát proto kupovala apricot oil od silk naturals, protože ten svými účinky prý celkem solidně nahradí ocm - a s apricot oil jsem pak už nemusela nic nikde míchat... moc to nepomohlo, pořád jsem byla líná to masírovat po obličeji několik minut).

    ale docela si mě článkem nahlodala, že bych si mohla zase někdy ocm zkusit...

    OdpovědětVymazat
  3. Hele, SN apricot mám doma, tak to zkusím s ním...velice zajímavý!

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem nahlodaná, ale stejně jako trb o sobě vím, že jsem líná, takže je to docela prekérní situace.. A taky by mě to nebavilo bez téhle žínky!:-D

    OdpovědětVymazat
  5. holky, já jsem taky lemra líná. :)
    Ale když na sobě cítim ty ucpaný póry, tak vím, že tohle je odstraní...ne na 100%..ale postupně se dají určitě na ústup...je to daleko lepší, než si jeden za druhym vyňoupávat a pak mít flekatý obličej

    OdpovědětVymazat
  6. Přidávám se do klubu líných... Jako zní to dobře, ale 15 minut?? Na to nemám trpělivost. Ale když někdy budu v hodně dobrém rozmaru, třeba to zkusím, riciňák doma mám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 15 minut je orientační doba...záleží na stavu tvojí pleti.. :)

      Vymazat
    2. Ten je momentálně dost špatný, tak aby 15 minut ještě nebylo málo :-)

      Vymazat
  7. Já jsem zase strašně líná na to, abych si dojela pro ten olej; v lékárně mi ho neprodali. Nicméně nedávno jsem si pořídila "čistítko" l´oréal pure zone s takovým gumovým čisticím kolečkem, které opravdu funguje! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já používám pouze to gumové kolečko, které je naprosto úžasné :)

      Vymazat
  8. Nikdo se nelíbí všem16:36

    No vida :). Zaujalo, vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  9. Riciňák beru, ale ty další oleje? Jsem poněkud nedůvěřivá. Ty kuchyňské vůbec, tak možná nějaké za studena lisované od Hadka (jo, Verčina škola už se na mě projevuje :D). A ten čas mě taky nebere - neuschne to dřív? Taky bych se bála, že si umastím vlasy. Ti nevím, Jájo, jako věřím, že to funguje, ale předepsanou dobu použití jsem ochotna dodržovat maximálně u čištění zubů a u henny :D Co takhle teplý zábal z těch olejů, pomohlo by? Prostě napatlat, přikrýt suchým nahřátým hadříkem a chvíli s tím ležet...
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, slunečnicový olej je jako jakýkoli jiný. :) Sice mu kazí image, že se používá v kuchyni, ale je naprosto v pořádku. Rozhodně ti směs na obličeji nijak neuschne. ;)
      když tak mrkni sem http://www.theoilcleansingmethod.com/ a nebo na YT

      Vymazat
  10. mně se třeba ricinový olej sehnat v lékarně nepodařilo - a ještě na mě divně koukali, na co to chci :D tak nevím, sou divný :D
    já ho teda chtěla na vlasy, prý po něm super rostou ...

    jinak ta houbička - to je nutné? nestačí pleť umýt prostě nějakým částícím gelem? protože po něm by to přece šlo dolů raz dva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem četla, že některé lékárny to nechtějí prodávat. Já jsem byla ve dvou lékárnách a v obou mi ho normálně prodali. Zkus lékárnu v Arkádách na Pankráci a nebo ve Faustově domě, ale když ho prodává i saloos, tak nepředpokládám, že by byl nějak extrémně nebezpečný :)

      Zkoušela jsem obličej umýt mycím krémem a přišlo mi, jakoby pokožka část toho oleje do sebe vtáhla. Nedovedu to vysvětlit. Ale po umytí jsem měla pocit, že ze mně olej jde ven :D Ale zkus to, jestli ti to bude vyhovovat víc ;)

      Vymazat
    2. Ono jde o to, že v nějakém určitém množství je riciňák snad jedovatý, a přinejmenším má silné projímavé účinky. Nejsem si jistá, zda jej nepoužívaly/nepoužívají holky, co hctěj drasticky zhubnout a pak z toho končily na pohotovosti v nemocnici.
      Ale sehnat se dá spíš v takových těch menších nezávislých lékárnách, žádný řetězec typu Dr.Max. Zkrátka lékárny, kde si i sami nějaké léky míchají, ne že jen berou krabičky do ruky a přejíždějí čtečkou čárový kód... ;-)
      Verunka

      Vymazat
    3. ricinový olej ostatně jako jiny jdou objednat na ekokoze:)

      Vymazat
  11. Metodu dělám 1x týdně. Ale můj postup je takový, že napařím obličej, masíruji 5min a poté olej žínkou smyju, dám slupovací masku, poté opláchnu studenout vodou, namažu krémem a je to. Tak mě u tebe zarazilo, že obličej musí být suchý? Právěže by se měl napařit aby se otevřely póry, ne? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. napařování taky určitě jde :)))
      podle mé zkušenosti, to chce pak obličej určitě vysušit, protože mi na té "vodní vrstvě" klouzal olej a neprostoupil k pleti..
      bože to je popis :D

      Vymazat
    2. popis takový.že ti moc nerozumím :(:D ale jo, asi rozumím, přečetla jsem si to 3x :D Ale tak olej klouže tak i tak, né?:D

      Vymazat
    3. díky vyšší hustotě oleje než vody, stejně jako když bys ho nalila do vody - plaval by, bude po mokrý pleti klouzat a proto by se do pórů nedostal..

      Vymazat
  12. to jsem neznala, vypadá to skutečně zajímavě - já používám k čištění pleti Clarisonic, ale tohle vypadá, že by mechanicky mělo pleť méně zatěžovat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem clarisonic zkoušela, ale docela mě dřel..nechceš na něj napsat článek? :)

      Vymazat
    2. čas od času o tom přemýšlím :-) ještě jsem to nezavrhla :-)

      Vymazat
  13. Ja se vsech tech oleju bojim :-( Poridila jsem si cistici olej od Shu Uemura a nevim, zatim me to nijak neuchvatilo. Zajimalo by me, jestli by se to dalo pouzit i takhle, asi to vyzkousim, ja tech 15 minut klidne obetuju, na to lina nejsem :D Paradani vymluva, proc nemuzu jit jeste 15 minut uklizet...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele já tomu taky moc nevěřila, ale ono je to docela promakaný. Samozřejmě někomu nemusí sedět, že se matlá olejem. Mě to taky není moc po chuti :)

      Vymazat
    2. musíš si vybrat olej podle tvého tipu pleti, jiný použijou ti s mastnější, jiný se sušší.

      Vymazat
  14. Mám ještě dotaz, mohla bys mi prosím lépe vysvětlit tuto větu: "Pokud vám v dlaních začne ulpívat obsah pórů, metoda funguje" ? Děkuji:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když masíruješ, tak ti ty černý tečky, který normálně vymačkáváš, zůstanou v dlani:)

      Vymazat
  15. Achjo :(. Já to dneska zkoušela, čekala jsem že ty póry to opravdu vyčistí a nic, vůbec nevím co dělám špatně. Póry zůstaly furt stejné, ucpané... Masírovala jsem 20 minut, no ale nevzdám to, prostě ty póry chci mít čisté :D. Tak zas zítra.

    OdpovědětVymazat
  16. Je to ta nejlepší metoda čištění. Když vidím, jaký to má účinek a jak ten sajrajt z pórů leze ven, tak vydržím masírovat i 35 min. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Je to ta nejlepší metoda čištění. Když vidím, jaký to má účinek a jak ten sajrajt z pórů leze ven, tak vydržím masírovat i 35 min. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!