sobota 4. května 2013

Bacha!


Dneska měl být utramegadlouhý článek na dvojité WTF, ale tento článek zvítězil, neb beru za svojí blogerskou povinnost dělat osvětu. Takže si popovídáme o dvou ingrediencích v kosmetice, které se nám poslední dobou slušně rozmnožily, výrobci deklarují jejich jedinečnost, ale zas tak horký to s nimi ve skutečnosti není.


Kyslík

V poslední době slyším o kyslíkové terapii ve spojejí s omlazením pleti. Kyslík se strká ve formě bublinek do různých čistících pěn, inhalačních přístrojů pro lepší sportovní výkon, nebo si můžete zaplatit v salónech kyslíkovou terapii na vrásky, dekolt a já nevim na co ještě.

Prosim Vás....kyslíku se vyhýbejte, co to jde!

Je to poradoxní. Plyn, který je životadárný nás pomalu zabíjí. Kyslík je totiž velice účinný buněčný jed. A kdo by se chtěl dobrovolně několik let trávit, že. Přijde mi krapet divný, že se o tom nemluví, páč třeba ty inhalátory s 98% kyslíkem pro sportovce mi přijdou jako dost velkej mazec. Dělaly se nejdřív pokusy na buňkách in vitro a pak na laboratorních potkanech...a chudáci potkani nedopadli moc dobře :( Asi jste už všichni slyšeli něco o volných radikálech..no a kylík patří mezi ně. Dává vznik vážným onemocněním, narušuje strukturu DNA a v nejhorším případě může dát vzniku i karcinomu. Proti volným radikálům naopak působí antioxidanty, které jejich hladinu snižují...např. olivový olej nebo zelenina.

Rozhodně nemůžu tvrdit, že by zabíjela kosmetika s kyslíkem, ale proč dávat peníze za něco, co nejen nefunguje, ale naopak škodí? Mě to prostě přijde jako děsněj oblbovák na zákazníka.


zdroj

zdroj


Zlato

Tak zlato nám výrobci do kosmetiky namíchali asi spíš pro pocit luxusu. Protože mazat se zlatem? No vždyť to zní tak hustě ne? O tom, že zlato není v kosmetice zrovna ok, jsem se dočetla už tady v komentářích...ale teď jsem to našla i v časopise. Víc k tomu netřeba dodávat.



zdroj



Takže asi tak. Zlato a kyslík nejsou jediní, třeba bych se zařadila i kaviár. Ten sice vyloženě škodlivý není, ale zázračné účinky vzhledem k ceně kosmetiky rozhodně nemá.

Nenechte se oblafnout nějakými líbivými názvy nebo drahými ingrediencemi. Nejdůležitější je stejně se držet toho svého ověřeného. Obávám se, že všechno co na pleť funguje, už objeveno bylo. 

28 komentářů:

  1. Ty jo, o kyslíku jsem to netušila, děkuju za varování, budu se mu vyhýbat. ;) :D (Dělám si legraci...)
    A jinak, "dělaly se pokusY", trošku to uteklo... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky...teď se budu týden stydět :)))

      Vymazat
  2. Výborný článok!!! Rozhodne si už dáme lepší pozor nato čo kupujeme

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní18:17

    On je kyslík v kosmetice vždycky v nějakém médiu, rozpuštěný a má i nějakou svou limitní koncentraci. A ještě pochybuju, v jaké koncentraci nebo jak v těch přípravcích je vlastně vázán. Moc tomu nevěřím. Volné radikály vznikají běžně dopadem UV na ozonové molekuly, stejně tak po bouřce výboji a i v těle, je to hodně energeticky náročná reakce, ale je to naprosto běžný jev. V každém jediném dýchacím cyklu buňky vznikne spousta radikálů. Máme mechanismy, které je ihned zpětně zachycují a zpracovávají. Samostatně se nemohou vyskytovat, je to tak nestabilní a reaktivní molekula, že je to prostě nemožné, aby byly v krému a dostaly se až do pokožky v jejich "nebezpečné" podobě. Fakt se není čeho bát. Je to hodně komplexní a široké téma, taky tomu nijak nerozumím, ale spíš bych kyslík a to zlato na obalech viděla jako marketing, než hrozbu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasan..souhlasím s tebou...já jsem to do hloubky taky nestudovala..mě ale prostě štve ten princip...dělají z kyslíku lék na vrásky a přitom to tak vůbec není...

      Vymazat
    2. Anonymní21:24

      Mě by ani nepřekvapilo, kdyby v tom nebyl navíc žádný kyslík, co jinde v krémech. jen takový tahák na spotřebitele. Myslím, že jsem pochopila to hlavní, at si nenecháme něco nakukat. Tohle se taky snažím šířit. :-)

      Vymazat
  4. jéééé a já zrovna koupila mamce kaviárovou NS a myslela jsem si, buh vi, co jsem ji nedarovala :) ale ona teda si to chválí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak jestli si ho chválí, nevidím v ničem problém :)

      Vymazat
  5. Anonymní18:24

    S tým kyslíkom je to veľká pravda, keďže kyslík je oxidovadlo a aj vďaka kyslíku starneme, tak ako železný šrot. O ťažkých kovoch sa už ani nevyjadrujem. Bohužiaľ tie sa v určitej miere nachádzajú v pigmentoch.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní21:25

      a v podstatě veškerý minerální makeup jsou oxidy kovů, že. Ale měly by být chemicky stabilní a neškodné.

      Vymazat
  6. My dýcháme O2, tedy molekulu kyslíku, ne žádný radikál! ten vzniká až během aerobního cyklu u nás v těle a je životně důležitý pro vnik ATP-energie a jiných metabolitů. Kyslíkaté radikály jsou něco jiného než molekula kyslíku. Radikály mají ve svém elektronovém obalu 1 nepárový elektron a proto se snaží získat další elektron a doplnit si tak elektronový pár do stabilní konfigurace. Z toho pramení jejich velká reaktivita a omezená doba existence. Reagují nejen s ostatními rikály,
    ale i s molekulami a tím vytvářejí další radikál; tento děj má tendenci pokračovat formou řetězové reakce. Když je jich moc, mohou způsobit rakovinotvorné bujení, proto tělo vytváří antioxidanty, a proto se také doporučuje jíst ovoce a zeleninu,kdy do těla dostáváme antioxidanty stravou...vit. E., C, ... ty vzniku radikálů brání, navážou se na ně a vytvoří molekulu. Nebezpečné jsou dále volné radikály z kopírek, Tv, PC,... Kyslík v kosmetice je dle mého názoru neúčinný. Buňky lidského těla kyslík potřebují, ale propustnost kůže pro kyslík si myslím, že je téměř nulová. Nejlepší je vstup dýchací soustavou a následné zásobování buněk kyslíkem přes oběhovou soustavu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. problematiku jsem do hloubky nezkoumala a nechtěla jsem ani z článku dělat elaborát na téma molekulární biologie...nicméně v pokusech na buňkách i potkanech používali vědci plynný kyslík o vyšší koncentraci než je ve vzduchu...byl o tom pořad v televizi, proto jsem to do článku zahrnula...
      buňky rychleji hynuly, u potkanů se zvyšoval výskyt mutací...
      jak píšu v článku..nemyslím si, že by kosmetika s kyslíkem zabíjela..chtěla jsem jen upozornit na to, že nám kosmetické firmy mažou med kolem pusy a přitom to tak vůbec není

      Vymazat
    2. Anonymní21:30

      nulová není, rozpuštěný ve vodě atp. procházet může. I přes bun. membrány prochází volně. Ale jak píšeš, radikál je nestabilní a ihned se s něčím páruje, takže radikály kolem nás nenajdeme. Proto výsledek = kyslík v kosmetice je na dvě věci a pouze "tah" na spotřebitele. Jo ja píše Jája, něco jiného by bylo zvýšení kyslíku ve vzduchu ze dne na den z 21% na třeba 23+, to by nás zabilo.

      Vymazat
    3. sme nastavení na 21% a tým pádom metabolizmus má svoju priemernú dĺžku života, ktorú sledujeme a nehrotíme to. bunky umierali rýchlejšie preto, lebo v nich prebiehal intenzívne metabolizmus. tým sa podporilo delenie, zrýchlilo sa bunečné starnutie a keďže bunky sa nemôžu donekonečna deliť tak nakoniec uhynú.s rastúcim počtom delení sa zmnožuje množstvo mutácií (preto riziko rakoviny u ľudí s vekom rastie a to si nemusíme ani šňupať kyslíku)

      väčší problém než reklamný ťah sú tie veci čo do reklám nedajú. silikóny a parabény, čo sú lacné plnidlá, ktoré ale kráse nepomáhajú. parfémy ktoré z chem. hľadiska nie sú tiež veľmi dobrá záležitosť. alergény, konzervanty- naučiť sa čítať z obalov je veľmi podstatné pre dobrý život.

      Vymazat
    4. Myslím, že jsme zabrousily někam úplně jinam.

      Vymazat
  7. Hezký téma na článek, to o tom kyslíku jsem vůbec netušila :D byla bych ráda, kdyby jsi takových článků (na téma složení kosmetiky) napsala více. Myslím, že nejsem jediná, kdo se v tom moc nevyzná :)

    secretofsparkle.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Shodou okolností, pokud tě Kejrol zajímá složení kosmetiky, tak na to téma píšu na svém blogu: www.fashiontasteshop.cz.

      Vymazat
    2. Adresa je spatne www. fashiontasteshop.blogspot.cz. promin

      Vymazat
  8. ja by som moc rada chcela vedieť, odkiaľ sú tieto informácie čerpané. kyslík je biogénny prvok, keby je to taký jed, pochybujem, že by ho príroda implementovala do väčšiny žijúcich organizmov a založila na ňom celý metabolizmus. Radikály kyslíku vznikajú za chemických reakcií v organizme/priemysle a sú vysoko reaktívne tak to s nimi tak ružové nie je, to je pravda. Ale v kozmetike pochybujem. Ide skôr o marketingový ťah, ale čo v ním v kozmetike nie je?? Už som čítala, že fluoridy v zubnej paste vôbec nepomáhajú, ale spôsobujú že sú ľudia otupelí a poslušní voči režimu. Netreba veriť všetkému čo je na internete :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano přesně tak!...jde jen o marketingový tah. :)

      Vymazat
  9. Ale zastavení ukládání podkožního tuku bych brala:)

    OdpovědětVymazat
  10. wow,to jsem netusila, nastesti nic z toho nepouzivam,ale je to dobre vedet:)
    mimochodem zvu te ke mne na giveaway o kozenou crossbody kabelku:)
    http://sienastyle.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  11. já si myslím, že nás kosmetický moloch nechce otrávit kyslíkem. Kdo by pak ty jejich produkty kupoval :-D

    OdpovědětVymazat
  12. Popravdě, mě by docela zajímalo, proč se uživatelky pachtí za nějakým svatým grálem. Zaprvé nic takového neexistuje a zadruhé si snad načtu (z vícera zdrojů) něco o složení, než si něco koupím. Nebo né?

    OdpovědětVymazat
  13. Myslím, že to chce si uvědomit pár věcí...
    Jakákoliv látka v příliš vysoké koncentraci může působit jako "jed". A kyslík tedy není žádná výjimka.
    Ty volné radikály, se kterými v článku strašíš, vznikají v organismu i při při normálním zásobování kyslíkem. Konkrétně asi 1-2% kyslíku se přemění na superoxid a ten pak na peroxid vodíku. A pokud všechno funguje jak má, tak peroxid vodíku je pak detoxifikován na vodu a kyslík a poškození nenastane. Problém nastane, když je těch volných kyslíkových radikálů moc a nebo když nefunguje to jejich odstraňování tak, jak má a pak se tomu říká oxidační stres a ten je pak škodlivý....

    Já nevím, nikde jsem nenašla složení nějakého výrobku s kyslíkem, ale ve formě volných radikálů tam 100% nebude a rozhodně tam nebude ani v takovém množství, aby mohl vůbec působit nějak škodlivě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. máš pravdu...ale pořád to jen podporuje to, co píšu v článku..když do těla budeš uměle dodávat další množství kyslíku, tak se ti zvýší množství volných radikálů..např. v těle taky neustále vznikají rakovinotvorné buňky, které imunitní systém postupně odstraňuje..to však neznamená, že se nemusím bát karcinogenních látek...jestli kyslík v kosmetice skutečně je, je věc druhá..chtěla jsem jen informovat, že kyslík není žádná super ingredience do kosmetiky

      Vymazat
    2. Uvádí se, že i dlouhodobé dýchání kyslíku do 40% jeho objemu ve směsi je bezpečné... Člověk potřebuje pokud je v klidu cca 350 litrů kyslíku na den, při zátěži daleko víc.
      V těch přípravcích bude bezpochyby opravdu malé množství, navíc i na obličej si nedáš kdovíjaké množství, takže i kdyby jsi je používala denně, tak se tvůj "celkový příjem" kyslíku zvedne opravdu zanedbatelně...
      Samozřejmě, že člověk musí být, co se týká karcinogenních látek, opatrný, ale zase všeho s mírou. V kosmetice, ale i třeba v potravinách, jsou daleko horší látky než troška kyslíku....

      Vymazat

Děkuji za komentář!