sobota 27. dubna 2013

Několik věcí, které mě na blozích serou


To si takhle doma ležím v posteli s černým kašlem a pročítám si články na oblíbených blozích asi tak měsíc nazpět. Poslední dobou jsem na blogování neměla vůbec čas a na čtení už vůbec ne. No a jelikož už dlouho slibuji článek o tom, co mě na blozích štve, tak teď nadešel ten čas. Nebo respektive mě k dopsání tohoto článku dokopal článek na jiném blogu...ale o tom za chvíli. Nicméně mám pocit, že tento článek bude maximálně provokativní, budu označena za pomlouvačnou XXX ...ale tak když už mám ten černej kašel, tak troška černého humoru neuškodí.

Nedávno jsem psala na FB čtenářům, aby mi poslali podklady k tomu, co je teda vlastně na  blozích/blogerkách vytáčí. Přišlo mi několik emailů...většinou se podněty opakovaly, tak jsem vybrala jeden email, kde je tak nějak sepsáno všechno. Email jsem trošku upravila, aby nevyvolával tolik emocí. Čtenářce za email děkuji.

Ahoj,
celkem krátce - asi dva měsíce sleduji beauty blogy. Selekcí se mi do finále dostalo pět blogů. Jarmark marnosti, Lucifrid, Ordinary life, Get the Louk a Černá Moora. Co mě rozčiluje na blozích? Uááá. Rozčiluje mě to, jak vždy je hrozně vidět, co poskytl výrobce na recenzování zdarma...po celém netu v jeden okamžik všichni najednou recenzují jednu rtěnku, jeden lak...Pak mě rozčiluje to, že pár bloggerek má vlastní shopy a recenzují jen věci z nich - ano, asi nebudu psát, že prodávám s*ačky..takže tomu asi pak věř, že jo...




Jája verdikt:
Co se týče sponzorů, tak je to opravdu v Čechách problém.Není špatné přečíst si recenzi na výrobek od více lidí, ale když 14 dní nečtete o ničem jiném, tak to musí čtenáře fakt asi dost štvát. Je to o blogerce, jestli chce být originální, nebo jestli tu věc tak moc chce k vyzkoušení. Nikdo se nemusí vymlouvat na to, že nevěděl, kolik lidí dostane věc ke zrecenzování..stačí se přece zeptat.


Pokud má blogerka eshop a recenzuje produkty z něj a recenzuje pozitivně, tak je to její právo. Nijak mě to neuráží. K tomuhle se fakt nemůžu vyjádřit nijak negativně. Ale někoho to pobuřovat může. Jono..tak možná ze mě mluví ta budoucí eshoperka :D

Dále supím z toho, když bloggerka spolupracuje přímo s nějakou značkou a i když je to z mého pohledu největší šunt na trhu, tak to samozřejmě vychválí do nebe.

Jája verdikt:
Tak s tímto opravdu nemohu souhlasit. Každému vyhovuje něco jiného a pokud má blogerka trvalou spolupráci, tak ji zřejmě kosmetika sedne. Proč by si jinak někdo nechával posílat kosmetiku, která mu nesedne? Třeba když se řekne Lucifrida, tak si vybavim Benefit. Ona Benefit miluje,  já z něj až tak na větvi nejsem a přesto si o Lucifridě nemyslím, že je špatná blogerka.


 A ještě poslední dvě věci. Rozčiluje mě, jak některé bloggerky, co jsou upláceny senza a lady boxy prozrazují dopředu, co v nich bude, vychloubají se, co už dostaly od partnerů boxů a i když 90% holek odpravilo třeba únorovou edici senza, tak ony vychvalují do nebes...to má pro mě nulovou vypovídající hodnotu a jen si říkám, kam člověk může klesnout (a teď vypadám jak hrozná závistivá kráva, že jo? :-D. Štve mě, že to tak může vypadat, ale já právě nezávidím, že obsah ví dopředu - já to právě vědět nechci, proto si ty krabice kupuju!!! Pak někam vlezu, že si přečtu novinky z drogérek a hned vím, co mám čekat...grrr).



Jája verdikt:
Taky moc osobně nechápu, proč mají některé holky potřebu předhánět se v tom, která ukáže na blogu obsah boxu jako první. Za prvé je velice nevypovídající jen vyfotit obsah bez ozkoušení a za druhé takhle spousta holek přijde o překvapení z krabice. Tady souhlasím.

No a jinak tedy, abych nebyla jen negativní. Díky blogům jsem vyházela essence. Za dva měsíce jsem nakoupila takové kosmetiky, že manžel má denně zástavu:-D Mám dokonce i tvářenku!!! Na cestě je paletka Nude od TheBalm (viděla jsem, tuším, u Moory?), koupila Bioderma vodu (jak jinak), věci z Lushe atd. atd...a poslední věc, na kterou čekám, je hakuro objednávka štětců...Moc vám všem holkám děkuji za to, že jste. Udělaly jste z ošklivky celkem hezkou holku, ráda vás čtu, mám ráda váš humor a úplně nejradši si přečtu recenzi na něco, co je podle vás naprd, protože mám pocit, že se nenecháte uplatit...



Jája verdikt:
Tenhle odstavec se mi od čtenářky moc líbil. Moc hezky napsala to, pro co by měla správná beauty blogerka blogovat...měla by blogovat, aby pomohla jiným vypadat a cítit se lépe. Aby ukázala, že makeup nemusí být jen oranžový, že stíny nemají v popisu práce slévat se na oku...měla by vést k lepšímu já. Já sama jsem začala s touto vizí blogovat a doufám, že je to na blogu vidět. Nikdy jsem nepsala článek ze zištných důvodu. Vždycky jsem si chtěla o určitém produktu popovídat  s někým, kdo je do kosmetiky stejně zažraný jako já. Když napíšete blogerce, že vám výrobek vyhovoval a že jí děkujete za tip..tak vězte, že jí nemůžete udělat větší radost, protože pak dotyčná vidí, že její práce nevyjde na prázdno. O tomhle je blogování! Ne o sponzoringu...ale o radosti z blogování.

Prosím, napiš ten článek tak, abych měla pocit, že se nenecháš uplatit a že se nestydíš za svůj názor. Trochu mě mrzí, žes ho nezveřejnila po prvotním naštvání..to člověk bývá asi nejvíc pravdivý :-D

Jája verdikt:

Tak já jsem nakonec i ráda, že jsem článek nenapsala po prvotním naštvání. Mohla jsem si celou situaci pěkně promyslet a taky mi přišel do rány článek u Sofastars, který jste už jistě taky četly. Takže jen pár slov o sponzorech na českém poli. Aby bylo jasno, tak mě fakt netankuje jestli je produkt koupený, nebo věnovaný. Správná blogerka se nenechá ovlivnit. Jako jasně asi nenapíše u věnovaní věcí "...ježiš to je ale pěkná sračka..vůbec si to nekupujte"...ale napíše něco ve smyslu: " produkt mi vůbec nesedl, obsah je takový a makový..myslím, že by mohl sednou s pletí takovou a takovou" ..a víte proč? Protože existuje i určitá lidská slušnost.

Jiná věc ale je, když si holčina založí blog vyloženě za účelem získávání věcí zadáčo. Někdy na to člověk ani nepřijde, ale jestli má kosmetická blogerka po 2-3 měsících blogování spolupráci s eshopama, který nabízej šperky/ hodinky/oblečení tak mi to teda nevoní. Pak nebloguje pro čtenáře, ale bloguje pro sebe..pro svůj vlastní zisk. Zpozorovala jsem ještě jeden, ale ten teda dostává jen kosmetiku. A ostatní to asi teda skvěle skrývaj, neboť jsem si nevšimla žádné nekalé činnosti.

No ale zase na druhou stranu si nemyslím, že je potřeba nás všechny házet do jednoho pytle. Osobně si nemyslím, že je na tom česká blogosféra tak špatně. Dokonce si nemyslím, že jsme úplatné. Že hromadně píšeme do eshopů, abychom dostaly něco zadáčo. Dokonce si nemyslím, že kladně recenzujeme úplně všechno, co dostaneme zadáčo. A už vůbec si nemyslím, že blogy mají takovou zázračnou moc reklamy. Přece jenom jsme v republikovém měřítku malá komunita. No kolik lidí ve vašem okolí ví co je ladybox? Nebo vůbec...kolik holek ve vašem okolí používá bronzer/rozjasňovač. Chytrému sponzorovi je jasné, že z reklamy na blogu si neudělá óóó´br reklamu.Osobně mi přijde článek u Sofastars poněkud přehnaný. Zbytečně útočný proti celkovému blogovému osazenstvu.

To je můj názor na věc. Doufám, že jsem vás moc nešokovala svým názorem na věc. Každopádně nás všechny nezatracujte. Neblogujeme proto, abysme se doma brodily věcma zadáčo, ale aby nám dělaly radost vaše komentáře.. ;)


 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.- Kvůli JMB jsem oslovila přes 60 eshopů. Vidíte tu ochotu eshopů něco věnovat?

27 komentářů:

  1. Hmm, tak dekuju, ze si o me nemyslis spatne veci :). Je fakt, ze ja vetsinou pisou kladne recenze. Ale to je z toho duvodu, ze mi maloco nesedne. A ne tak, ze bych se o tom osypala. Ale proste to nic nedela nebo mi to nevoni a tak. Ale to je 5% veci asi. Ja mam proste desny stesti asi, ze si koupim nebo dostanu (ano, vzdy poctive priznam) veci, ktere mi sednou a nektere naprosto uzasne. Jasne, juchaci recenze jsou samy o sobe podezrele, ale kdyz ja nejsem clovek, co by drsne pomlouval. Kdyz mi neco nesedne nebo z toho nepadam na zadek, taky to tak napisu. Ale slusne, nebudu psat o fujtablech, to mi proste nesedne. Ale nikomu neberu zas jeho styl. U me se taky casem vyprofilovalo, koho ctu a jak casto. Stejne tak si myslim, ze to bude i s myma ne/ctenarem. Proste blogerka neni svata a neni 100%. Ma sve nalady a nekdy se clanek zadari a nekdy je jen fajn. Ale mam par blogerek, asi 10, mozna trochu vic, kterych si velice vazim (ony moc dobre vi ktere to jsou) a od kterych bych cetla i recenzi na toaletak :D. Ty si jedna z nich, jak jinak :).

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tak... i kritika se dá napsat slušně :-)
    Ale jinak zajímavý článek s podněty k zamyšlení, kdo vlastně všechny ty blogy píše :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkně napsáno :)
    S většinou tvých názorů se ztotožňuji. Jen u toho, že blogerky píší články o boxech bezprostředně po převzetí. V bloggeru se přeci ukazují nadpisy a když vidím, že v nadpisu je "dubnový ladybox" a já svůj ještě nemám, tak ho neotevřu :) Počkám pár hodin, než se ke mně dostane můj a pak si článek otevřu a pokochám se věcmi, co dostala ta druhá :) Pokud se jeden týden vyrojí spousta článků o jednom určitém krému a já už četla 4 recenze a další mě nezajímají, opět článek nerozkliknu. Vždyť je to tak jednoduché :) Já spíš nechápu, proč by měla fashion blogerka dostávat kosmetiku, kterou pak ani nijak extra nezrecenzuje... Napíše: "Jo, krém má dobrou konzistenci, pěkně voní, má hezkej obal a je skvělej." a tím to hasne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou ohledně toho boxu, také když si ho koupím, tak udělám foto článek o jeho obsahu, ale jasně to uvedu do nadpisu, protože ne vždy jsou všechny hned vyprodané a někdo si ho třeba objedná právě až pak, když obsah vidí, což jsem několikrát udělala i já. Mě blogování baví, píšu o tom, co používám já a taky se snažím ukázat hlavně mým kamarádkám, které můj blog čtou, jak se udělat hezčí třeba i za použití levné drogérkové kosmetiky. Ony právě ty holky, co se o to až tak nezajímají a stačí jim 1 řasenka, 2 rtěnky a 2 stíny, tak řeší další nákup, když jim něco dojde a vše si koupí v drogerce, jsme z malého města, do parfumerie to máme z ruky. Podle mě i ta pestrost blogů je potřeba, ráda čtu blogy o drahých značkách a občas si něco lepšího koupím, ale nezavrhuji ani ty, co používají levnější značky, když jsou s tím spokojené. A pak je to taky otázka financí, ne každá rozvedená máma s 2 dětmi si totiž může dovolit drahou kosmetiku, ale každá chce být nějak upravená a krásná, v rámci svých možností. PS: Asi proto mi zatím žádný e-shop spolupráci nenabízí. Ale nevadí mi to, píšu o tom, co mám a jen se stále dušuju, že pokud mi někdy někdo něco bude chtít poslat, že budu stále objektivní. Ale těžko soudit, když jsem v té situaci nebyla.

      Vymazat
  4. Já myslím,že je to na rozumu každého,aby uvážil,co číst a co ne!.Já si ráda počtu,nebo kouknu na video,co je nového,protože víc hlav víc ví a člověk nemůže sledovat úplně všechno a takhle je to pěkně vše pohromadě.Kde se mi něco nelíbí,zaklapnu a kouknu jinam...Já díky blogům přišla na to,že pudr je fajn...kam se dává tvářenka...a že rtěnky nejsou jen nude:-D Ale upřímně ziaja není úplně špatná,jenže jakmile ji někde vidím,tak mě bere šlak atd..Věřím(možná jsem naivní),že blogy,co mám ráda,jsou v pohodě..alespoň pro mě.Jestli někdo bloguje,jen aby profitoval,tak si myslím,že se to nakonec pozná..Ale je to smutné..

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý článek, v podstatě naprosto souhlasím s tím, co jsi napsala. Sama už jsem měla příležitost pár vyhraných nebo darovaných věcí zrecenzovat a rozhodně to nebyly vždy jen óchací články :-) A naopak jsem si už párkrát kvůli tomu "všeobecnému nadšení" pořídila věc, která mi vůbec nesedla...
    A souhlasím s xPlanetkax. Dost mi vadí takové ty jednořádkové recenze, ze kterých člověk pomalu ani nepochopí, co je to za věc a jak se používá, natož jestli je dobrá :-D

    OdpovědětVymazat
  6. No niektoré veci štvú aj mňa. Hlavne, keď dievčina recenzovala essence a najdrahšie veci čo mala boli gosh. A potom dostala spolupráce a má benefit chanel a blablabla a pod každým článkom má : že síce je kozmetika drahšia, tak sa do nej oplatí investovať. Ja viem ale chodila som na jej blog aby som vedela čo lacné a dobré si môžem kúpiť. Teraz sa už len pozriem vidím, čo som videla v milion blogoch pred nou po nej a originalita pápá.

    OdpovědětVymazat
  7. Ta kritika vychvalování věcí, které má blogerka na eshopu mi taky přijde přehnaná; myslím, že spíš zařadí do eshopu věci, které se jí zamlouvají a tak je logicky chválí, než že by chválila výrobky právě proto, že je sama nabízí...

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, musím říct, že jsem se na tenhle článek těšila už od té doby, co jsi jím "vyhrožovala" na FB a jsem na jednu stranu docela zklamaná, čekala jsem nějakou větší kontroverzi a ne jen rozumný a slušný inteligentně vyjádřený názor, pod který se lidi s funkčním mozkem budou chtít bez výhrad podepsat. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Líbí se mi, jakým stylem je článek napsaný - kombinace názoru čtneářky a tvého mne vážně zaujala :) Jinak k problematice.. se spoustou věcí souhlasím. Osobně by mne docela zajímalo, kolik blogů píše "zmanipulované" recenze a nevíme o tom. Nemyslím si, že to bude až tak horké. Ovšem..člověk nikdy neví. Je fakt, že kosmetické blogy jsou relativně komunitou samy pro sebe a tudíž reklamy na nich jsou určené vlastně jen pro samotné blogerky. Jinak souhlasím s názorem, že by "posláním" blogerky měla být především pomoc jiným vypadat a cítit se lépe. Nikoli jim lhát prostřednictvím klamavých recenzí...

    OdpovědětVymazat
  10. jojo

    email je milej, jsem ráda, že mám reálný podíl na něčím vzhledovém apgrejdu:) (akorát tu Nude paletku u mě určitě nee, ja a Nude nějako nejedem na stejný vlně ;)

    OdpovědětVymazat
  11. K tomu nadpisu jsem teda čekala větší palbu. Promiň, ale tentokrát jsem znuděná a zklamaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě Jáji, od tebe jsem taky čekala drsnější hejt..

      Jinak, mě je to asi celkem jedno tady tohleto všechno :) A asi mě ta situace na české blogové scéně tolik netankuje, protože kosmetických zas tolik nečtu, pač čtu spíš jen blogy holek z MUB a pár dalších, co mě zaujaly...a přiznám se, ty, kde je recenzován buď high end nebo něco, co není tak známý (rozuměj slečnu kosmetika opravdu baví, sleduje i zahraniční blogy, čte recenze a zkouší nový, neozkoušený..) Blogy, kde jejich autorka zná převážně místní Rossmann či Dm mě popravdě fakt moc nebaví...

      A vůbec, když nad tím tak přemýšlím, tak daleko raději sleduju blogy módní nebo lifestylový :)

      Vymazat
  12. JMB je jakoze ten tvuj beautybox?
    Jinak souhlas s článkem

    OdpovědětVymazat
  13. Anonymní19:23

    Mno, deformace, z celeho clanku me nejvic zaujala informace, ze mas cerny kasel. To fakt?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš, já jsem slepá, jak čtu rychle, tohle mi uniklo. Snad to neni moc vážný.

      Vymazat
  14. Tak nejdřív jsem četla na Sofastars a teď zas něco tady.... jsem znechucená diskuzí kolem toho a jdu číst raději o kosmetice :)
    Ať si každý čte a píše, co se mu zamlouvá. Myslím, že každá vycítíme, o jakou recenzi jde.
    Jinak s boxíky - já vždycky v den co vychází od rána číhám na články, abych věděla, co tam je.

    OdpovědětVymazat
  15. občas mám z těchto článků pocit, jako by se člověk měl stydět za to, že s někým spolupracuje. nechápu, proč se to pořád musí tak řešit. dokolečka dokola. myslím, že tu takových článků bylo už milion a že ti, co chtěli už dávno poznali, které blogy za to stojí a které rozhodně ne. a pokud člověk není úplně blbý, tak pozná, že se blog vede jen kvůli spolupracím a ne pro zábavu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna u tebe chápu, že tě články tohoto typu už obtěžují. Poslední dobou mi bohužel tvůj blog přijde jako jedna velká reklama. A to je škoda, dřív byl mezi mými oblíbenými.

      Vymazat
    2. to mi je líto, že to tak vidíš :) upřímně ale nemám zapotřebí někoho přesvědčovat o tom, že to, co napíšu jsou opravdu mé pocity. k čemu by mi asi byla doma další kosmetika, která mi nesedí? stačilo by se občas zamyslet. opravdu nejsem takový chudák, abych brala každou spolupráci, která mi je nabídnutá a ještě ke všemu bych lhala.

      Vymazat
  16. teda za prvé: fuj! za to ošklivé slovo v nadpisu :D a za druhé: ještě že píšu o jídle.. tam snad úplatky neexistujou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych byt Tebou moc nahlas nerikala, jinak Te zacnou uhanet a nabizet mouku zdarma, nebo papriky za polovic :-D A jen si to predstav, nemuset chodit s tezkyma taskama a jeste usetrit. :-D

      Vymazat
    2. Já znám několik blogů o jídle, kde dostávají k zrecenzování pořád něco...většinou to bývají nějaký zdraví jíídelní novinky...

      Vymazat
  17. Mě zrovna před cca týdnem přišly dvě nabídky na spolupráci a zejména ta jedna mě celkem jako znechutila. Vypadala asi tak - vyberete si produkt, do 1 týdne napíšete článek o prodejci, do 2 týdnů obecnejší článek o kosmetice, ke které produkt patří a třetí článek pak o výrobku k zrecenzování. No musím říct, že z tohohle mi bylo fakt blbě. Ani ne tak jako ve vztahu k tomu prodejci, pro něj je to prostě obchod, nabídne produkt a za něj chce tohle. Ale spíš ve vztahu k tomu, že na to někdo kývne. Já bych prostě nesnesla, že by mi kvůli jednomu pitomému krému někdo takle diktoval... Blog je pro mě koníček a kdo by chtěl, aby mu jeho koníček někdo organizoval? Nevím no, proto jsem ještě žádnou spolupráci nepřijala, mě to prostě za ten produkt nestojí. Jenže to je přesně to, co máme každý nastaveno jinak a já to rozhodně neodsuzuji!!!
    Jinak mi přijde, že některé slečny si tyhle články okamžitě vezmou osobně a berou to jako urážku, že se někdo zmínil o spolupracích...

    OdpovědětVymazat
  18. Ten článek u Sofastars je teda fakt síla a přijde mi jejich jednání přes čáru.

    Vždy jsem si myslela, že úplatný jsou jenom blogerky do patnácti let a o pár jsem už slyšela. Ty ale nesleduju, ptž píšou tak jak píšou :D.

    A černý kašel jo? Tak snad už jsi v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  19. Celý problém je v tom, že firmy blogy zneužívají a blogerky si to nechávají líbit. Tento trh je zcela nový pro obě strany, takže to tak trochu chápu. Horší je, že některé holky nedokážou odolat slovu "zdarma". Přitom stačí použít zdravý rozum a všechno by bylo v pořádku :-)

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  20. Píšete tu, jak Vám vadi kdyz se blogy v nějakých věcech ztotožňují. Ano, asi je to na obtíž, ale kdyz vemu v podotazZe se snažím na svém blogu psát zajimave recenze ( na věci, které na blozich moc nejsou ) třeba ted jsem dělala anketu zda mám napsat o Mary kay nebo goldwell a bez ohlasu . Takže někdo ty nové a jiné věci přece jen tak nevyhledává
    Jinak můj blog je www.werocco.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!